PLDM scuipă în Comisia de la Veneţia. Partid european sau al Kremlinului…?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Buna ziua, cum s-ar zice…

Cel mai proeuropean partid. Cel mai verde dintre verzi. Cel ce chipurile face parte din Partidul Popular European. Cel Filat, mare „prieten” cu Merkel, sfidează bunul simţi şi trimite la „gunoi” eforturile ultimilor ani de europenizare şi democratizare a Republicii Moldova.

Cine ţine minte, încă în 2010, a fost lansată iniţiativa de modificare a Constituţiei şi anume a art. 78. A articolului ce prevede alegerea Preşedintelui ţării. În 2010, PCRM, partid din opoziţie, a iniţiat procedura de modificare a articolului 78. Partidele de la guvernare au fost împotriva modificării date inclusiv prin referendum. Cel mai important că împotriva acestei modificări a fost şi Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană pentru Democraţie prin drept a Consiliului Europei. De fapt membru al acestei prestijioase comisii este Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Deci, orice decizie a Curţii Constituţionale, trebuie să fie avizată de Comisia de la Veneţia, cel puţin în cazul în care se cere modificarea Constituţiei sau explicaţia prevederilor constutuţionale.

În acel 2010, PLDM ca parte componentă a guvernării proeuropene, a fost împotriva modificării art. 78, făcând referire la recomandările Comisiei de la Veneţia. Potrivit angajamentelor asumate de Republica Moldova la momentul aderării la Consiliul Europei, este necesar ca orice modificare a cadrului normativ ce vizezază funcţionarea instituţiilor democratice să fie consultată cu Consiliul Europei (prin intermediul avizării din partea Comisiei de la Veneţia). Deci în 2010 PLDM, a luat act de rezoluţia europenilor ce prevedea expres recomandarea de inadmisibilitate de modificare a Constituţiei prin intermediul referendumurilor. Comisia de la Veneţia recomanda ca orice modificare să fie efectuată în Parlament. Pe semne celor din PLDM nu le mai cionvine cerinţele europenilor. Ajunşi în 2015, PLDM îşi schimbă macazul şi susţine iniţiativa socialiştilor de a modifica Constituţia prin intermediul unui referendum. Poftim faţa adevărată a unui partid ce se declară proeuropean.

Interesant conducerea PPE, sunt la curent cu iniţiativa PLDM-lui? Se întreabă oare cineva de la Bruxell sau Berlin, din ce cauză PLDM scuipă cu neruşinare în recomandările Comisiei Europene? Foarte important de concluzionat – PLDM este departe de fi numit un partid proeuropean, mai degrabă este unul de conjunctură, ajuns să facă jocul Kremlinului alături de PSRM. PLDM înţelege că toate acţiunile întreprinse de dânşii „încoronează” omul Kremlinului în fotoliul de Preşedinte al Republicii Moldova? Luând în consideraţie demersul acestora către Curtea Constituţională pentru avizarea proiectului de modificare a Constituţiei şi susţinerea lor pe care le-o acordă şi socialiştilor, şi celor de la DA în privinţa modificării art. 78, atestă că acţiunile date sunt întreprinse cu bunăştiinţă, cu un interes de grup, care sunt departe de afi numite democratice şi proeuropene.

Vă rog păreri stimaţi cititori…

 

 

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole