PLDM nu a trecut filtru PAS? Ori Năstase și Maia Sandu dau dovadă de egoism politic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
PLDM nu a trecut filtru PAS, Maia Sandu și Năstase dau dovadă de egoism politic, platforma da, tudor deliu, ACUM

Sîmbătă, 3 noiembrie 2018, se oficializează binomul PAS cu DA. Cei din PLDM au sperat până în ultima clipă că alianța de opoziție va fi din trei partide, dar nu va fi așa. Deja e clar! Năstase și Maia Sandu și-au arătat adevărata fața, ei au decis să împartă lista electorală între ei doi. Iar ca să pară totul foarte democratic pe lista lor chipurile vor fi incluși și niște exponenți ai societății civile, oameni care în realitate sunt afiliați PAS / DA doar că nu au carnet de membru și o fac pe experții independenți în public. A se vedea ex-diplomații Andrei Popov sau Igor Munteanu de la IDIS, istoricul Octavian Țâcu, analistul politic Oazu Nantoi și alții din gașca lor.

În ultimii 3 ani, de când guvernarea a fost preluată de PDM, am văzut că PLDM a făcut front comun cu PAS și DA pe la toate protestele. Cum s-ar zice au muncit cot la cot, dar ACUM în ajun de alegeri aceștia au fost dați la o parte. Chiar dacă Tudor Deliu declară că le-a propus lui Năstase și Maia Sandu să formeze alianța din trei partide cu drepturi egale, vedem că oferta a fost refuzată. De ce oare? Din cauză că fruntașii PLDM nu au trecut filtrul PAS? Ori pur și simplu Maia Sandu cu Năstase s-au folosit de acești deputați, iar acum nu mai au nevoie de ei? Sau poate și una și alta?

În primul rând, dacă PAS cu DA făceau coaliție cu PLDM atunci recunoșteau direct legătura lor cu Vlad Filat, Veceslav Platon și alții care au fost condamnați la închisoare pentru trafic de influență, scheme de spălare de bani și alte păcate de genul dat. Deci PLDM luat în alianță ar fi ca o piatră legată de gâtul lui Năstase și Maia Sandu în campania electorală. Plus că mai este și celebrul filtru PAS prin care se zice că e foarte greu de trecut.

În al doilea rând, în contextul noului sistem electoral (când 51 de deputați vor fi aleși prin vot uninominal), pe lista comună vor fi doar 50 de candidați. Deci lista va fi de două ori mai scurtă decât la alegerile parlamentare precedente. Și dacă o împarți la doi, revine câte 25 de candidați de la Maia Sandu și 25 de la Năstase. ACUM imaginați-vă că și PLDM era cooptat – lista trebuie împărțită deja la 3, iar asta e neplăcut pentru Victor Țopa, și alți finanțatori din străinătate, care au interesul politic ca să ajungă în Parlament oamenii lor.

Ce n-am zice, dar egoismul e un sentiment uman mult mai puternic decât altruismul, mai ales în politică, mai ales în Moldova. Totuși, ca să nu fie cu totul obijduiți, într-un final în blocul electoral PAS cu DA s-ar putea regăsi și vreo 5 reprezentați de la PLDM – un fel de compromis rezonabil. Așa că rămâne de văzut… Iar cât ține de PL, în ultimele zile am observat că se trag și ei în acest bloc, este evident că Năstase și Maia Sandu îi vor trimite pe Ghimpu și Chirtoacă într-un loc. Cam știm noi în care – asta așa ca să avem un taboul cât de unită este opoziția de dreapta, așa-zis pro UE, pro UNIRE, pro nu știu ce.

Comentarii