PLDM nu a realizat nimic din 2009 până acum, dar este gata să prezinte un nou Plan

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Partidul Liberal Democrat din Moldova începe să demonstreze tot mai mult că este Partidul promisiunilor și misiunilor nerealizate. Pe site-ul partidului este pagina Angajamentelor în curs și vedem că, din 2009 până azi, realizările partidului sunt egale cu 0%. Poate cineva va spune că eu inventez, că e de la mine, dar de fapt sunt datele oficiale luate de la ei.

Ei bine, ca să fiu mai concret, ei au acolo cinci angajamente asumate pentru perioada „interbelică” (de la alegeri până la alegeri). Primul angajament este să scoată Moldova din sărăcie. Vedem că, deși PLDM a condus Guvernul din 2009 până acum, nu au fost decât scăderi de salariu, apoi restabilirea acestora. Salariul real nu a crescut, pe când cursul a luat-o razna, iar prețurile au ținut acest trend crescător. Sărăcia din Moldova s-a pronunțat încă și mai tare din 2009 până acum. Ca să nu fie ceva din pod, de la mine, intrați pe pagina lor și veți vedea singuri că scoaterea Moldovei din sărăcie e la categoria angajamentelor care doar au fost asumate, nu și realizate.

Angajamentul numărul doi este să scape Moldova de Voronin. Nici acesta nu a fost realizat. Au scăpat să scrie aici despre marea colaborare între PLDM și PCRM, despre voturile comune de anul trecut și despre Alianța PCRM+PLDM care răsărea undeva la intersecția străzilor Iorga cu București.

Mergem mai departe cu Votul direct pentru alegerea președintelui țării. De fapt, acest obiectiv a fost mai mult moftul lui Filat. Nimeni nu a ieșit la proteste să spună că vrea să aleagă președintele prin vot direct. Filat a vrut să ajungă președinte și credea că prin vot direct va fi mai ușor și mai bine. Dar nu a fost să fie. S-a organizat un referendum, însă liderii Alianței (moartă deja) s-au ținut atunci de certuri și au încurcat campania pentru referendum cu campania pentru alegerea președintelui. Referendum a căzut, pentru că inclusiv PLDM „a dat din urechi”.

Un angajament peste care stă ștampila „Realizat” (unicul) este cel cu privire la circulația liberă peste frontiera de stat, la hotarul cu UE. De fapt, nu este realizarea PLDM. Mai degrabă este un succes al Uniunii Europene pe fondul conflictului din Ucraina. Se știe că nu aveam acum liber la frontieră dacă nu era războiul din Ucraina.

Ultimul angajament al PLDM este Dosarul Guvernării Comuniste. Se pare că „procurorii” PLDM, care făceau acel dosar, s-au cam înglodat sau au pus documentele la murat, ori să prindă praf pe undeva prin subsolurile sediului partidului. Acest Dosar al Guvernării Comuniste a fost un proiect bun și chiar era așteptat de toți să se vadă ce „greșeli” au sâvârșit foștii guvernanți cât au condus țara. Numai că… PLDM și Filat au renunțat să mai „denunțe” comuniștii și chiar i-a curtat, fiind gata să facă o alianță.

Chiar dacă nu au realizat nimic, Filat a anunțat că partidul său va ieși în fața alegătorilor pe data de 7 septembrie 2014, în PMAN, și va prezenta un nou Plan. Mă gândesc că în acel plan trebuie să fie și cele nerealizate până acum, dar mă cam îndoiesc, pentru că lupta cu foștii guvernanți nu mai este actuală și nici nu mai aduce voturi.

Acum Filat va băga în Planul partidului mai multe puncte îndreptate spre apropierea de Uniunea Europeană și va bate în chestiuni care vor fi realizate indiferend dacă PLDM va fi sau nu la putere. PLDM și Filat au învățat lecția și vor băga în minține oamenilor „planuri uragan” știind că de fapt contribuția partidului și a activiștilor va fi zero.

Lupta anti-comunistă nu va mai fi luată în seamă și nici nu va fi pronunțată în fața mulțimii, chiar dacă Voronin e pe cale să repună mâna pe putere, tot din cauza stângăciilor lui Vlad Filat. Filat este premierul care a discreditat Alianța europeană cel mai mult. El este primul și unicul premier demis pentru careva acte de corupție și trafic de influență. Mai este nevoie de o altă rușine și dezamăgire pentru cei care mai susțineau acest partid și calea europeană? La sigur că nu!

Filat a rămas acum să pregătească un Plan lipsit de „lupta” contra cuiva din afara partidului. El nu mai poate lupta contra comuniștilor, pentru că de fapt s-a împrietenit cu ei, precum nici nu poate lupta împotriva lui Plahotniuc, pentru că și-a cerut iertare de la acesta. Plahotniuc și-a cerut și el scuze în felul său, dar după aceasta s-a retras din public și de la putere, pe când Filat se ține până în prezent și deja este lipsit de argumente să spună că acea „iertare” față de Plahotniuc s-a epuizat, iar acesta din urmă a săvârșit alte lucuri condamnabile. Probabil din aceste motive a apărut și sloganul copiat de la americani, cu #Înainte. Da, #Înainte Moldova, pentru că despre ceea ce a fost în urmă nu se mai poate amintit. Filat și-a cerut scuze publice și nu mai există cale de întoarcere. Așa că, #Înainte, că înainte ar putea fi Altfel!

Un lucru interesant la care am atras atenția după Consiliul lărgit avut de PLDM, a fost chemarea lui Filat ca toți activiștii să fie cum au fost în 2009, – fermi împotriva guvernării. Filat încearcă să sugereze activiștilor de partid să nege Guvernul condus doar de PLDM din 2009 până acum? Ce mișcare este aceasta?

Esteo lovitură în special dată lui Iurie Leancă, prim-vicele PLDM. Acestuia nu-i va sta chiar bine dacă peledemiștii din teritoriu vor începe a nega și condamna unele acțiuni nepopulare și hoțești ale Guvernului, compus din PLDM, PL, PD și, la urmă, din PLDM, PLr și PD.

Până pe 7 septembrie au mai rămas fix două săptămâni. Îmi este interesant ce va pune PLDM în Planul nou. Sper că lupta anticomunistă și celelalte angajamente nerealizate până acum vor rămâne și vor ocupa un loc de frunte în activitatea PLDM pentru următorii patru ani. De altfel, se legiferează o cale deschisă a PLDM-lui pentru o alianță postelectorală cu PCRM. O alianță cu comuniștii este râvnită și de alte partide, din aripa centru-dreapta, dreapta și stânga. Va fi concurs mare la putatul comuniștilor sub curea.

#Înainte PLDM, că din urmă nu ai cu ce!

O postare de azi:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii