PLATON NU ARE DE CE SĂ FIE ELIBERAT

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aflu că Veaceslav Platon, deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, ar fi spus avocaților săi, că i s-a propus să depună mărturii împotriva liderilor blocului ACUM, Maia Sandu/Andrei Năstase. Potrivit avocaților, dacă ar depune mărturii împotriva lor, Platon ar fi eliberat din închisoare. De aici.

Nu cred că aceste declarații conțin vreo doză de adevăr. Nu cred că în Republica Moldova, o hotărâre judecătorească ar mai putea fi subiectul unei târguieli. Declarațiile lui Platon sunt eminamente electorale. Cel care declara cu mândrie că îi mai trebuia un pic și punea pe brânci întreg sistemul financiar bancar al statului moldovean vrea să ne facă să credem că puterea, în cazul de față, Partidul Democrat din Moldova, se teme de Maia Sandu/Andrei Năstase și își dorește scoaterea lor din cursa electorală.

Ideea potrivit căreia Partidul Democrat din Moldova ar folosi afacerea Kozlovska pentru a crea un motiv pentru îndepărtarea candidaților incomozi din cursa electorală a apărut în cercurile media aflate în siajul partidului condus de Andrei Năstase.

Nu cred că o declarație care ar dovedi o legătură mai strânsă între Platon, președintele Fundației Open Dialog, Ludmila Kozlovska și liderii opoziției extra-parlamentare, Maia Sandu/Andrei Năstase, ar schimba radical rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Explic: ultimul sondaj de opinie, realizat de Institutul Republican Internațional, arată că pragul Parlamentului va fi trecut de patru formațiuni politice: Partidul Socialiștilor – cu 39% din sufragii, Partidul Democrat din Moldova – 14%, Partidul Acțiune și Solidaritate – 13% și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – 9%. La limita pragului electoral s-ar afla Partidul Şor, care ar acumula doar 5% din voturi. IRI și-a realizat cercetarea în perioada 5 decembrie 2018 – 16 ianuarie 2019, pe un eşantion de 1226 de persoane. Marja de eroare a sondajului este de 2,8%. De aici.

Ultimele date prezentate confirmă o tendință electorală deja formată în societatea moldoveană, surprinsă și de alte cercetări sociologice, o dispoziție aproape imposibil de schimbat.

Nimeni nu i-a oferit lui Platon libertatea în schimbul unor mărturii care i-ar scoate din cursă pe Maia Sandu și Andrei Năstase. Cei doi politicieni nu vor fi scoși din cursa electorală, dimpotrivă, cei doi sunt invitați la discuții pentru formarea unei noi majorități care să ofere viitorul guvern pro-european. De aici.

Într-o declarație recentă, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, spune că emoțiile trebuie lăsate la o parte” și i-a invitat pe cei doi concurenți electorali la negocieri pentru formarea viitoarei majorități parlamentare. Foarte corect face: Moldova trebuie guvernată într-un mod pro-european și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Candu este convins că așa va fi. El spune că, în cazul unui refuz al invitației făcute către Maia Sandu/Andrei Năstase, nu este exclusă varianta formării unui Guvern minoritar.

Invitația la negocieri lansată către Maia Sandu și Andrei Năstase respectă spiritul declarațiilor făcute recent de ambasadorul amercian în Republica Moldova, dl.Hogan: „În prezent, Moldova este legată de Statele Unite şi de Europa mai mult ca oricând prin comerţ, drumuri, infrastructură energetică şi legături inter-umane. Moldovenii care cândva au visat să treacă râul Prut sunt acum liberi să călătorească prin toată Europa fără vize. (…) Statele Unite cred că stabilirea unor relații mai strânse cu Statele Unite și Europa va consolida perspectiva statului moldovean pentru un viitor mai luminos și prosper.” Ambasadorul Hogan a specificat că, “în ultimii douazeci și șapte de ani, diferitele guvernări care s-au perindat la conducerea Moldovei au asigurat alegeri naționale în mare parte democratice.  Nu este un moment potrivit pentru a face un pas înapoi”. De aici.

Reprezentantul Statelor Unite ale Americii le-a sugerat decidenților zilei să respecte normele democratice. Concurenților electorali li s-a spus că cetățeanul este suveran, că fake news există și că e bine să se dea dovadă de un minim fair-play.

Cine a avut urechi de auzit. Probabil, toți au înțeles mesajul transmis.

Nu vor cred că vor exista motive întemeiate pentru ca rezultatul alegerilor să nu fie recunoscut.

Platon nu va fi eliberat.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole