Platforma DA nu mai cere miliardul înapoi…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vă aduceţi aminte de la ce au pornit protestele cetăţenilor acum jumătate de an?

Problema miliardului dispărut din Banca de Economii şi garantat de stat, a stârnit valul de protest a oamenilor simpli ce au avut de suferit din urma delapidărilor de miliarde, ca consecinţă s-au diminuat veniturile, au crescut tarifele, a scăzut nivelul de trai a oamenilor. Toate aceastea sunt nişte acţiuni fireşti, din considerentele că guvernarea este obligată să aplece urechea la cerinţele cetăţenilor şi necesităţilor acestora.

De la primele proteste s-au schimbat doi prim-miniştri. Dl Gaburici şi-a dat demisia, Streleţ a fost demis. Dacă e să analizăm cetrinţele protestatarilor, atunci putem să constatăm că, cu siguranţă au fost întreprins nişte acţiuni ce până la urmă au tangenţă şi cu furtul miliardului, şi cu majorarea tarifelor, şi cu multe alte probleme cu care se confruntă ţară.

Naşul lui Filat declarat vinovat de delapidarea a câtorva sute de milioane de la BEM, alţi zeci de cetăţeni puşi sub învinuire în cazul delapidărilor de la BEM, ex-preşedintele Gacichevici arestat, ex-premierul Filat arestat şi pus sub învinuire, audieri în Parlament, declaraţiile Procurorului General şi a şefului CNA, denotă faptul că la acest capitol se lucrează serios şi pe toate direcţiile.

Ce ţin de tarife. Au fost întreprinse măsuri concrete ca să fie deminuat efectul devalorizării leului ce a adus şi majorarea tarifelor. A fostanulat amendamentul Furdui, ceea ce permite ca cel puţin cu 5 la sută să scadă tariful la gazele naturale, au  fost iniţiate controale la Moldovagaz şi intentate şi câteva dosare penale pe marginea acestui caz. Se caută activ posibilităţi de conectare alternativă decât cea cu Cucirganul pentru a diversifica furnizorii de energie electrică, în aşa mod să fie exclus monopolizarea pieţei de către Federaţia Rusă prin intermediul CET Cuciurgan.

Analizând toate acestea putem afirma că, cerinţele protestatarilor au fost auzite, au fost întreprinse măsuri concrete, nu finalizate dar cu siguranţă că vor fi aduse la un final pe merite.

Iată că aici apare problema celor care au şi început a „încălica” valul protestatar. Cei de la Platforma DA la momentul dat. După arestul lui Vlad Filat, Platforma DA a scăzut din intensitatea cerinţelor ce ţin de pedepsirea celor ce au furat Banca de Economii şi au trecut la subiectul cu dezoligarhizarea statului Republica Moldova. Nu mai vedem pe scena din PMAN placate şi banere cu Vrem miliardul înapoi!!! La dubă cu cei ce au furat miliardul!!! şi alte sute de lozinci legate de acest subiect. Gata. Finita la comedia!
Năstaseşi Co. deja nu mai doresc ca cei ce au furat miliardul să fie pedepsiţi, deoarece cere capul lui Filat, a celui cu care naşul lui s-a întâlnit în data de 1 aprilie a anulu curent la Frankfurt. Deci subiectul miliardului nu mai este important. Acuma Platforma DA luptă cu oligarhii. Stau şi încerc să caut explicaţie. Ei cer ca oligarhii să fie puşi la dubă. Atunci cum rămâne cu oligarhii Ţopa? Ei au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare anume pentru delapidări a proprietăţii private, pentru şantaj, pentru delapidarea bunurilor cetăţenilor. Năstase î-l vrea la dubă şi pe naşul său?

 

Din cele expuse mai sus un lucru este cert: Adrian Năstase, cum unii îl mai numesc preşedinte, omite din discursurile sale problema lui Filat şi a BEM-lui. Să înţelegem că la moment nu mai vrea ca banii furaţi de către Filat şi gaşca acestuia să fie întorşi poporului? Sau ei au găsit unde au fost duşi banii sau li s-a dat indicaţii ca subiect tabu în PMAN? Altfel altă explicaţie la ceea ce se întâmplă acuma în PMAN nu am am.

P.S. În PMAN nu se mai aud nici strigăte cu alegeri anticipate. Platformiştii cer ca Guvernul să fie condus de un tehnocrat. Mesaj în unison cu PLDM. De la 2009 încoace PLDM-lui i-a convenit situaţia cu delegarea candidaturii la funcţia de Prim-ministru şi asta pe motiv că aveau cele mai multe mandate în alianţă.  Acum, când sunt slabi şi nici măcar ei nu ştiu câte voturi au, condiţionează cu premier tehnocrat, care nici ei nu ştiu cum să-l definească.

 

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole