Platforma DA – aliatul sau adversarul Maei Sandu?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Faptul că Năstase abadonează cursa prezidențială nu mai este o noutate, chiar dacă oficial CEC nu a fost anunțat, deocamdată. Acum, cea mai relevantă întrebare este cum vor fi împărțite cele 11-12% din alegători, care, potrivit sondajelor, erau gata să-și dea votul pentru omul țopilor. Eu, unul, cred că pentru o bună parte dintre simpatizanții platformei DA deja nu mai contează cine va învinge. Misiunea lor este să facă tot posibilul pentru ca Maia să obțină un scor cât mai slab. De ce? Voi încerca să-mi justific poziția în cele ce urmează.

Ieri seară, la Jurnal TV Năstase și-a făcut publică decizia de a abandona cursa prezidențială, doar că în cele ce a urmar a dat în vileag regretul. Deși își spune domn, el nu a ezitat să ofenseze candidatul unic. A ținut să aminească telespectatorilor că în timp ce liderii Partidului DA protestau, adunau semnături prin țară, mergând prin noroi, liderul PAS stătea pe facebook.

E limpede că are omul o frustrare. Se simte că a fost părăsit, inclusiv de țopi care l-au băgat în această horă, ca până la urmă să-l sacrifice la o întâlnire cu Renato Usatîi la Baden Baden. Cele scrise de Balacci pe blogul său, la sfârșit de septembrie, capătă credibilitate abia astăzi după ce Usatîi, cum îi place lui să o facă pe facebook, a îndemnat electoratul lui Năstase să voteze pe 30 octombrie pentru Dumitru Ciubașenco. Or, alianța DA-Partidul Nostru nu e una nouă. Dacă vă amintiți, ăștia au mai avut proteste comune.

Și comportamentul tinerilor, care au crezut în Năstase, este unul protestatar. Zeci de simpatizanți au anunțat pe facebook despre faptul că vor boicota alegerile dezamăgiți de abandonarea liderului DA. Oamenii pot fi înțeleși, în condițiile în care s-au mobilizat ori de câte ori au fost chemați la protestele platformei. Maia Sandu este blamată de aceștia, chiar dacă într-un final aceasta va avea statut de candidat comun (PAS-DA).

În concluzie, oficial, platforma DA o va susține pe Maia, în realitate, însă, se va bucura atunci când va afla că a ajuns la finiș pe locul trei, după Dodon și Lupu. Incredibil, dar acum se vor bucura de succesele omului liu Plahotniuc. Frustrarea este atât de mare încât pe moment este mai important să demonstreze impotența Maei Sandu decât a lui Marian Lupu. Așa că ultimului i s-a făcut o favoare. Cu două săptămâni înainte de alegeri putem spune, cu fermitate, că pentru fotoliul de președinte vor lupta Igor Dodon și Marian Lupu.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole