Planul Crimeea- EȘEC POLITIC.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Credința lui Vladimir Putin că poate merge împotriva curentului, este până la un moment dat înșelătoare. Putin are un plan din start raportat unui eșec. Evenimentele din Crimeea reprezintă implementarea unui plan în mai multe etape. Primul este Crimeea. Al doilea este tot Estul Ucrainei, și în final divizarea totală a Ucrainei pentru a-și construi un coridor până în Transnistria.

Nu din faptul că merge împotriva unui stat suveran și independent, nu din faptul că merge împotriva SUA și NATO. Istoric Federația Rusă și după încheierea războiului rece a intrat într-o fază a altui tip de război rece cu SUA, nu prin înarmarea nucleară, dar pe calea ocupării și implicării în politica fostelor Republici Sovietice Socialiste. E clar, vrem să ne simțim importanți și să fim influenți. Ambiția lui Putin de a reconstrui URSS-ul sub denumirea de Uniunea Vamală, nu e tocmai morală, ci una de demascare a adevăratei fețe a actualei Rusiei ”democratice”.

De fapt în spatele acestui conflict a tot discutat la nivel internațional, nu stă ”Protejarea etnicilor ruși din Crimeea”, ci tocmai un plan bine definit din punct de vedere geopolitic, o a doua TRANSNISTRIE.

Ce face de fapt Putin?

1. Putin califică drept o lovitură de stat preluarea puterii de către noua guvernare a Ucrainei;
2. Forțele militare ruse ocupă Crimeea;
3. Putin aduce Rachetele de luptă RS-12M Topol și IARS, care poartă focoase termonucleare (bombă cu hidrogen) ce pot ajunge pănâ la 11 000 de kilometri. Divizia de la Teikovo a devenit prima divizie a Forţelor strategice ruse reînarmată în totalitate cu sisteme mobile de rachete de a cincea generaţie.Putin sigur dorește doar Crimeea?


4. Începe referendumul, înfățișând preluarea controlului regiunii sub aspect democratic. Nu mă mir că refendumul va trece, iar rușii îl vor califica drept unul în totalitate democratic, ”OAMENII S-AU DAT CU PĂREREA”.

Ce vrea de fapt Putin?

1. Dorește nu doar Crimeea, ci toată Ucraina cu tot cu Capitala Kiev;
2. Mărirea sferei de influență din Estul Ucrainei- pâna la Transnistria inclusiv. El vrea să creeze un coridor terestru din Crimeea în Transnistria, de mult timp condusă de foștii ofițeri KGB și, respectiv, FSB. Acest coridor este conceput pentru a tăia Ucraina de Marea Neagră;
3. O alternativă la Uniunea Europeană, dar în spatele acestei aletrnative stă de fapt nu siguranța cetățenilor diferitor țări, nu bunăstarea și prosperitatea economică, ci tocmai greutatea militară care ar face ca la toți să le fie frică de potențialul militar rusesc.
4. Putin vrea ca Rusia să își întoarcă gradul de super-putere din punct de vedere militar. Putin vrea imperiu.

De ce se teme Putin?

1. Pierdera controlului asupra regiunii Europei de Est.
2. Rusia nu va mai fi socotită ca o putere cu potențial militar, decizional în organizațiile internaționale;
Lui Putin îi este frică de faptul că toți liderii lumii vor începe să îi califice de cele mai multe ori decizile ca fiind neserioase sau să le neglijeze în totalitate;
3. Putin nu se teme de UE. Actualmente Rusia de fapt este încadrată același joc de pe timpul războiului rece. Aceeași tablă de șah, dar dorește să schimbe tabla. Merge vorba despre dublul joc. SUA=NATO=UE versus RUSIA.
4. Pentru Putin pătarea imaginii este mai presus decât valorile democrației.

Pe zi ce trece, apare tot mai clar că aventura lui Putin din Ucraina și Crimeea e un eșec sub raport politic. Rusia va anexa de fac­to Crimeea, dar, pa­ra­doxal, va îndepărta tot mai mult restul Ucrainei de Federația Rusă.

Te­ri­to­rial vorbind, Ru­sia, procedând brutal și ilogic, și ilegal, a obținut nu mult mai mult decât ceea ce, prac­tic, deja avea; în schimb, va pierde aproape sigur ceea ce ar fi putut în continuare domina – Ucraina – cu perspective întunecate asupra fezabilității celebrei sale Uniuni Euroasiatice Vamale.

Aici mai pot adăuga si gruparea Occidentului, care va sustine cu fermitate masiv din punct de vedere financiar și diplomatic Ucraina si care poate rezolva, în cea mai mare măsură, o eventuala criză a gazului în Ucraina.

P.S. Pentru Federația Rusă, asta poate însemna o scădere drastică a prețului la gaze în următorii ani, cu consecințele de rigoare asupra bugetului, alimentatiei- într-un cuvânt ”sărăcie”.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole