Planul comuniștilor dat peste cap – Banca de Economii capitalizată!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De ceva timp, trei lucruri au pus pe jar Republica Moldova – aeroportul, embargoul rusesc și Banca de Economii. Despre aeroport și embargoul rușilor și comuniștilor am scris zilele trecute, azi am decis să scriu despre BEM, după ce am analizat ceea ce ne-au tot vorbit diferiți experți, miniștri și alți oficiali.

Pe 4 septembrie s-a anunțat că statul nu mai este acționar majoritar la BEM și că a rămas doar cu pachetului de acţiuni de blocaj – 33,38%, restul acțiunilor fiind preluate de compana cu capital străin SRL „Sisteme Informaţionale Integrate”. Mulți au sărit ca și arși, mai ales opoziția liberală și cea comunistă. Ultimii chiar au cerut ca banca să fie naționalizată, adică nu investitorii privați, dar statul să capitalizeze banca cu peste 1 miliard de lei. Înțeleg și de ce vor comuniștii acest lucru, ca să discrediteze, să falimenteze statul. Adică în loc să fie date pensiile și salariile la timp, banii să fie băgați în banca, ce se confruntă cu probleme încă de pe timpul guvernării comuniste, după cum ne spune Ministrul Finanțelor, Anatol Arapu.

Într-un interviu pentru Tribuna, Anatol Arapu a menționat că problemele la BEM au început chiar înainte de 2009, cînd banca a fost nevoită să preia datoriile ”Investprivatbank”. În aceste condiții a fost necesară soluționarea problemei cît mai rapid. Iar Parlementul Republicii Moldova, prin hotărîrea sa privind aprobarea Raportului Comisiei Speciale privind Banca de Economii, a obligat Guvernul să identifice soluții privind capitalizarea băncii, practic prin 2 alternative, naționalizarea BEM și creșterea capitalului BEM. Astfel, Guvernul a găsit cea mai optimă soluție: statul neavînd resurse suficiente pentru a capitaliza banca – a negociat cu acționarii minoritari pentru a realiza soluția cuvenită. Statul și-a păstrat pachetul de acțiuni de blocaj, iar investitorii privați s-au angajat să investească 1 miliard de lei, ceea ce va permite Băncii de Economii sa rămână în topul celor mai profitabile și sigure bănci din țara noastră.

Această soluție luată de Guvern, a fost salutată  de Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Acesta a spus că Guvernul a ales soluția optimă în cazul Băncii de Economii.

„A fost aleasă soluția optimă de a depăși problemele cu care se confruntă BEM deoarece acestea vor fi rezolvate fără să fie sustrase surse din bugetul de stat. Banca va fi capitalizată cu pînă la 1 miliard de lei”, a menționat guvernatorul BNM, citat de IPN.

Mai pe scurt, cînd și-au dat seama că pierd puterea, comuniștii au decis să cam falimenteze Banca de Economii. Apoi, să arunce în presă diferite bîrfe și zvonuri, care să isterizeze societatea, ca să facă presiuni guvernării proeuropene, iar aceasta să investească banii din bugetul de stat, nu în creșterea salariilor și pensiilor, dar anume în BEM. Aici mai adăugăm și investițiile ce trebuiesc făcute la aeroport și embargoul rus pentru produsele moldovenești, presing serios asupra economiei statului. Eu cred că comuniștii sperau ca în urma presiunilor venite din partea lor, Guvernul să renunțe la investițiile străine în cazul Băncii de Economii și a Aeroportului Internațional Chișinău, iar în cazul emabargoului să nu existe alternativă pentru produsele moldovenești.În asemenea caz, cetățenii Republicii Moldova aveau să se dezamăgească în Coaliția Proeuropeană și la viitoarele alegeri, probabilitatea ca să învingă comuniștii, era destul de mare. Însă, din nou planul PCRM a eșuat.

Ce au uitat comuniștii să ia în calcul, este că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la tîrg.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole