Pla(nc)ton politic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Procurorii CNA au depistat jumătate de milion de euro presupus pentru coruperea deputaților. Acești bani erau păstrați de persoana reținută în dosarul licitării parlamentarilor într-un safeu metalic arendat la o bancă comercială de unul din reținuți. Pe banderole erau indicate numele a două entități bancare. În cazul celor 250 mii de dolari sechestrați anterior de procurori în același dosar pe banderole era marcajul unei bănci din Ucraina.
Până la această oră CNA a reținut două persoane care ar fi mediat tranzacția deputaților din majoritatea parlamentară și o tonă de bani. Nici CNA, nici experții nu vor să numească potențialii beneficiari ai acestei porcării de stat. Politicienii repetă același text despre încrederea în colegi, sugerând că în spate ar sta controversatul ”fost, viitor coleg” Platon, care a avut multe afaceri în Ucraina până acum. Procurorii nu pot sugera nimic pentru a nu compromite ancheta, dar spun ca interesul în asemenea investiții ar putea veni de la cetățeni RM. Numărul celor care și-ar permite să sacrifice sume amețitoare pentru a sparge coaliția de guvernare în țara noastră nu este atât de mare, iar lista se scurtează când începem să căutăm motive. Fostul deputat, supranumit raiderul Nr1 al CSI este cetățean al Moldovei, deși locuiește mai mult în Federația Rusă, țară pentru care ar face un serviciu ce i-ar mai șterge din păcate dacă ar compromite atât de barbar și ieftin parcursul european.
În ajun, presa română a publicat o investigaţie care arată cum banii din Rusia sunt transferați printr-o bancă din Chișinău, despre care se știe că ar fi patronată de Platon, în conturi off-shore. Jurnaliștii menționează că prin schema respectiva ar fi fost spălați cam 100 de miliarde de lei și că ar exista o anchetă pe acest caz. De asemenea, investigația face trimitere la un transfer uriaș de bani dintr-o bancă din Moldova către o bancă din SUA, episod investigat de autoritățile americane.
Procurorii anticorupție încearcă să stabilească proveniența banilor destinați deputaților moldoveni. S-ar putea ca cele două cazuri de spălare de bani și corupere la nivel înalt să fie conectate, iar punctul de legătură să fie unul. Liderii politici, oameni cu cea mai mare libertate de exprimare din țară, cred că numele lui este Veaceaslav Platon. Cetățean al Moldovei, care locuiește peste hotare, om care operează cu milioane, dar nu a plătit nici un leu impozit în buget în ultimii ani, fost deputat și un simplu curios care știe mai bine decât oricine realitățile din sistemul bancar, de asigurări, dar și politic din Moldova.
P.S. Mie nu-mi pasă care este numele deputaților ce urmau să fie cumpărați atât timp cât se insistă pe păstrarea actualului sistem electoral. Contează să fie cunoscute aceste nume în formațiune și acești afaceriști să nu se regăsească pe listele electorale și nici în funcții publice. De asemenea, contează ca procurorii să facă lumină în acest caz, iar comanditarii să fie sancționați.

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole