Plahotniuc pune punct propagandei rusești

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Despre pericolul războiului informațional se vorbește de mult timp, mai ales după intervenția rusă în Ucraina. În timp ce țările vecine au vorbit mai puțin despre acest fenomen, dar au acționat, interzicînd retransmiterea pe teritoriul lor a posturilor de televiziune rusești care nu au semnată Convenția Europeană,  în Republica Moldova s-au întrecut și încă se mai întrec mulți analiști, specialiști de tot felul și politicieni în declarații tari pe marginea acestui subiect, fără a interprinde ceva concret.

Cum în țara noastră nu prea există societate civilă, ca să interprindă ceva în acest sens, mă voi axa pe acțiunile, sau defapt inacțiunile politicienilor de pînă acum.

În primul rînd PL, partidul care se autodenumește cel mai proeuropean și cel mai aprig luptător cu tot ce înseamnă propaganda rusă. Pînă acum exponenții acestui partid au ținut multe discursuri pompoase în Parlamentul Republicii Moldova, dar acțiuni concrete ioc, în afară de un amendament păcătos la proiectul legii nr. 240 din 12.06.2013, privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260 din 27.07.2006.

În al doilea rînd PLDM, principalul concurent al PL-lui care luptă pentru aceleași titluri. Ultima lor „acțiune” în lupta cu propagnadă rusească a fost o declarație făcută de Vlad Filat. Acesta soma săptămîna trecută autoritățile de la Chișinău să-și ia măsuri de precauție împotriva ingerințelor Kremlinului. Cam puțin, nu credeți?

555234_420596321355605_491521284_nȘi în al treilea rînd, PDM și Vlad Plahotniuc, principul subiect al „știrilor” celui mai „echidistant” post de televiziune din Moldova, Țopa TV (Jurnal TV), care de departe este principalul concurent al propagandei rusești în țara noastră. Acest post TV nu retransmite nici o televiziune rusească, dar în campania electorală și nu doar, a fost principala portavoce a lui igor dodon și Renato Usatîi, iar ce mesaje au promovat acești indivizi sper că mai țineți minte. Chiar nu demult, această televiziune de pamflet l-a prezentat pe Plahotniuc ca fiind principalul sau chiar singurul lider politic care se opune luptei cu războiul informațional rusesc, că are interese, că-i omul Moscovei și tot așa mai departe. Pe cînd dacă e să analizăm logic, vedem că defapt PDM e principalul partid care are interes să fie oprită această propagandă. Fiind unicul partid de stînga pro-european, principalul concurent al PSRM și PCRM pentru electoratul de stînga, ceea ce reprezintă defapt mai mult de 60 % din electorat. Ar fi frumos ca cel puțin jumate din acest electorat, să voteze un partid pro-european, nu? Pentru că astfel nu ar mai fi problema constituirii unei majorități pro-europene în Parlamentul Republicii Moldova, ce fără sprijinul comuniștilor, ar putea vota Guvernul și alege Președintele țării.

Dar se pare că în sfîrșit a venit și momentul adevărului. Ieri a apărut în presă o informație foarte interesantă, confirmată de deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, precum că Vlad Plahotniuc a venit cu o inițiativă ce prevede interzicerea transmiterii pe teritoriul Republicii Moldova a posturilor de televiziune care nu au semnată Convenția Europeană, ceea ce înseamnă că, practic, nici un post rusesc nu va mai putea fi retransmis, e vorba în special despre emisiunile informative produse în Rusia. Această inițiativă se pare însă că a provocat un mare scandal în PLDM. Dacă Vlad Filat, și ceilalți colegi ai săi din partid au acceptat inițiativa lui Plahotniuc, atunci Chiril Lucinschi, proprietarul TV7, post ce retransmite în proporție cea mai mare postul rusesc NTV, la amenințat pe Filat cu plecarea din partid. Inițiativa lui Plahotniuc ar însemna închiderea TV7, dar și multor altor televiziuni care practic nu produc conținut autohton.

Incredibil, dar adevărat ar spune mulți, dar Plahotniuc închide din nou gura celor care în ultimii 5 ani i-au atribuit toate relele și l-au diabolizat. Acum vedem că Plahotniuc a mers din nou pe aceeași tactică cu care ne-a deprins, a tăcut și a acționat. Iar mîine Parlamentul Republicii Moldova urmează să decidă, pune sau nu capăt războiului informațional rusesc. În mod normal acest proiect de lege ar trebui să fie votat și cred că va fi. PL, dar și PLDM, cu riscul plecării lui Chiril Lucinschi din partid nu pot refuza propunerea lui Plahotniuc, doar sunt partide pro-europene care înțeleg foarte bine care sunt riscurile războiului informațional rus și pierderile suferite de Moldova.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole