Plahotniuc nu pe Voronin îl va îngropa, ci pe Tkaciuk și Filat

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Este timpul să se cunoască la modul concret că Vladimir Plahotniuc a fost locomotiva investitorilor străini în perioada guvernării comuniste. După ce nu a semnat Memorandumul cu FMI și bine a făcut, Voronin s-a pomenit că nu avea în vistierie sumele necesare ca să plătească pensiile cu lei comuniști de-ai lui Talmaci, dar nu cu macaroane și caloși democratici de-ai lui Lucinschi, Snegur, Diakov, Struza, Filat, etc.

Atunci a început a căuta cu înfrigurare legături externe. S-a oferit, prin medierea lui Marian Lupu, să găsească investitori, Vlad Plahotniuc. Într-un interviu el susține că a făcut parte din echipa de oameni de afaceri, alcătuită de Ion Iliescu, care a avut sarcina de a extinde pe toate planurile relațiile economice cu R.Moldova.

Deși cineva din actuala echipă a lui Iliescu a infirmat spusele lui Plahotniuc, eu sunt tentat să-l cred. Și iată de ce. Imediat după vizita lui Mircea Snegur la Washington, la Casa Albă s-a deplasat Ion Iliescu care de asemenea s-a întâlnit cu Bill Clinton. Intenția șefului statului american era de repara prejudiciile aduse unor anumite popoare după conferința de la Yalta, noi basarabenii numărându-ne printre captivii Kremlinului.

Am asistat personal la întrevederea Snegur-Clinton în cadrul căreia stăpânul Casei Albe s-a interesat în mod special despre relațiile dintre R.Moldova și România. Ulterior, aceeași întrebare a discutat-o cu Ion Iliescu, care i-a vorbit despre un nou Plan Marshall pe care europenii, inclusiv nemții, nu vroiau să-l lanseze în Europa Centrală și de Est. La solicitarea lui Iliescu, oamenii de afaceri americani s-au arătat receptivi și au venit cu propuneri concrete investiționale pentru cele două state românești.

Marian Lupu, care era viceministru al economiei, i-ar ulterior a devenit președintele forului legislativ, controlat de comuniști, nu putea trece cu vederea tenacitatea și insistențele lui Plahotniuc. I-a făcut trecere la Voronin și acesta a înțeles că Plahotniuc are spete serioase în România, dar și în SUA.

Aprecierea cea mai sensibilă pentru Plahotniuc, făcută de Voronin vreo dată, ține de restaurarea de către Plahontiuc a mănăstirii Kurki.

Un registru al activităților dezvoltate de către Plahotniuc denotă că acesta, de fapt, a fost un prim ministru din umbră al fiului președintelui Voronin, Oleg. Este condamnabilă această activitate sau nu, lucrează împotriva neamului au ba?
Sub nicio o formă. Argumentez. Traian Băsescu s-a deplasat personal la Chișinău și a îndemnat basarabenii să voteze pentru Voronin președinte. La fel au procedat și președinții Ucrainei și ai Georgiei, școliți în SUA ca și Lupu, de altfel.

Nu exclud că în intenția de a-și apăra averile, obținute în mod fraudulos, Filat-Lucinschi au lucrat împotriva lui Plahontiuc-Lupu. Este o legitate a luptei politice pentru supremație și aici nu ai ce face. Numai că în cazul lui Filat-Luchinschi scopul nu mai scuza mijloacele, fiindcă era vorba de interesul național, care de la Bruxelles venea.

Nu cred că vă pot oferi detalii cum au conspirat împotriva lui Voronin cei doi. Dar sper că îl țineți minte pe Filat care arăta câte zile i-au mai rămas de guvernat lui Voronin, în timp ce acesta a trimis pacificatori moldoveni în Irak, sprijinind intervenția americană în această țară. Aici s-a dat lupta și evenimentele din 7 aprilie cu participarea lui Filat, Kiril Lucinschi, Leancă, echipa de intervenție a lui Stati nu lasă loc pentru dubii. Filat a luptat pentru putere, folosind toate mijloacele. El a minți tinerii că va lupta împotriva comuniștilor, pe când de fapt le-a distrus toate visele de mai bine anume lor.

Acum , după ce Plahontiuc a decis să plece în mod onest din parlament și să se deschidă pentru orice control până la piele, dar cu ferma intenție de a crea o nouă elită politică, net superioară unor specimene gen Streleț , care are în el microbii corupției, Filat se opune. Și se opune vârtos.

El spune că modificarea sistemului electoral nu va avea loc până la alegerile generale. Lucrul aceasta l-a declarat ieri Mark Tkaciuk . Inimosul ideolog al lui Voronin știe că dacă se votează în baza circumscripțiilor nominale, așa după cum vrea Plahotniuc, comuniștii care nu iubesc acest popor și-i necinstesc limba nu vor trece. Nu dau lista lor, cu toate că o cunosc și o cunoașteți și Dumneavoastră. Nu va trece nici Filat care l-a decimat pe Ghimpu la ceas oprit de lege și de datini.

Steve Jobs era încântat de intuiția indienilor și aprecia foarte înalt această capacitate a lor. Plahotniuc este foarte ascuțit la minte. Vreau să cred că va reuși să realizeze interesul național, care abia prinde contururi. Vreau să mai cred că îl va realiza prin mijloace politice, înțelegând perfect că atunci când treci râul, trebuie să simți pietrele sub picioare.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole