Plahotniuc îi scrie lui Trump. Andrei Năstase uneltește împotriva Moldovei la Moscova. Maia Sandu tânjește după Ordinul Republicii iar Dodon se luptă cu drapelele

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Scriam în decembrie anul trecut, că 2016 a fost anul în care politicienii de la Chișinău și-au dat jos măștile. Și am văzut cine și cum are de gând să fericească bietul popor care de 25 de ani i se spune că trăim cum trăim pentru că suntem în perioada de tranziție. Serios? Țările Baltice, fostele noastre „republici surori”, cum de au reușit să scurteze cu 15 ani această perioadă de tranziție? Care-i adevărata noastră problemă până la urmă? Cine-i de vină?!
 

Răspunsul pe care-l dau cei mai mulți dintre moldoveni este cunoscut – politicienii. Și au dreptate. Doar că pe jumătate, deoarece în acești 25 de ani, tot moldovenii i-au ales pe politicieni. L-au ales pe Snegur pentru că atunci nu prea era alternativă, l-au ales pe Lucinschi pentru că era „frumos și deștept”, au ales comuniștii pentru că se săturase de ce au făcut primii aleși, l-au ales pe Roșca pentru că promitea unirea cu România, integrarea în UE și NATO, l-au ales apoi pe Filat pentru că promitea să dea jos comuniștii și să-l pună pe Voronin la închisoare, i-au ales și pe liberali și democrați pentru că promiteau integrarea europeană, i-au ales pe Usatâi și Șor primari, pentru că au promis să facă din respectivele orașe, Bălți și Orhei, adevărate orașe europene. Pe Usatâi de fapt l-au ales pentru că a organizat concerte, iar acum bălțenii nu mai pot de bucurie. Dar cum spune fabula, ați cântat, îmi pare bine, acum jucați dacă puteți, iar data viitoare votați mai bine. 🙂

 

Pe 20 ianuarie 2016, în momentul în care se credea că în Moldova este pe cale să izbucnească un nou maidan, iar Năstase împreună cu Dodon, Maia Sandu și Usatâi forțau ușile Parlamentului, la Chișinău se învestea Guvernul Filip. Aproximativ în aceeași perioadă Plahotniuc promitea în fața a zeci de mii de cetățeni că va aduce stabilitatea în țară și va începe adevăratele reforme pe care poporul le așteaptă de 25 de ani.  Iar în scurt timp în Moldova au fost băgați la închisoare adevărații rechini ai corupției: Filat și Platon, cei care au pus la cale furtul miliardului. Rând pe rând au fost arestați judecătorii care i-au ajutat pe Filat și Platon. Au început a fi reținuți vameșii corupți, președinții de raioane, procurori și polițiști ce nu doreau să înțeleagă că în Moldova corupții nu mai au loc. Au fost închise cazinourile pentru a fi făcută ordine în această afacere ce păgubea statul și destrăma familiile, dar și a început lupta cu traficanții de droguri. Deja s-a început a fi majorate salariile, îndemnizațiile sociale din contul gestionării corecte a banilor interni. Iar cea mai mare reușită a noii guvernări a fost semnarea unui Acord cu FMI și recăpătarea încrederii partenerilor occidentali. Toate într-un singur an.
 
Acum, la început de 2017, Plahotniuc îi scrie un mesaj lui Trump, președintele ales al SUA, menționând că Moldova vrea să păstreze relaţiile bune cu Occidentul şi cu Estul, iar apropierea dintre Washington şi Moscova nu va afecta visul ţării noastre de integrare europeană. Și asta pentru că moldovenii vor să fie pro-occidentali fără să fie anti ruși. Iar Plahotniuc are dreptate, moldovenii chiar asta vor. Pentru că așa e și normal în condițiile în care țara noastră se află la hotarul ambelor „lumi”.
 

Ei bine, în timp ce Plahotniuc încearcă să aducă Moldova în prim-plan, iar despre țara noastră în sfârșit scriu prestigioasele medii occidentale, Andrei Năstase, care se autointitula „lider al poporului”, merge la Moscova și pune la cale cu Usatâi balabol-ul și serviciile secrete ruse un nou plan de destabilizare a Republicii Moldova. În același timp, președintele Dodon dă jos de pe clădirea Președinției drapelul UE. Maia Sandu, care încă se crede în electorală, critică gestul lui Dodon, calificându-l populist, ne spune azi pe facebook că primul ei decret prezidențial ar fi fost retragerea Ordinului Republicii lui Plahotniuc. Ordin acordat de președintele Timofti. Care decret ar fi fost mai populist, al lui Dodon sau al Maiei Sandu? Și oare astfel de decrete contribuie la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor, le măresc salariile? Fac copiii mai fericiți? Nu. Sunt doar populisme ieftine, pentru că mai mult nu pot da. Pentru că Maia Sandu așa și nu vrea, ori nu poate pentru că este varză, să contribuie cu experiența sa de la Banca Mondială, la dezvoltarea și modernizarea țării. Ori, Republica Moldova are nevoie de un adevărat plan de țară, nu de acțiuni populiste.

Vreți să acceptați sau nu, dar unicul plan de țară a fost propus de Plahotniuc. După 25 de ani, Plahotniuc din fruntea Partidului Democrat propune acțiuni concrete, nu acțiuni populiste și promovează activ Moldova pe plan internațional. În sfârșit, după 25 de ani, a venit o echipă în fruntea țării care cheamă poporul alături ca să construiască o țară în care noi, cetățenii ei, să vrem să trăim și să întemeiem aici familii, acasă, în Moldova noastră. Pentru că de asta Țările Baltice au reușit, iar noi încă nu. Balticii s-au unit și au construit, iar la noi, politicienii care s-au perindat pe la putere s-au ocupat cu datul josului unii pe alții.

Plahotniuc a propus un plan de țară, restul actorilor politici nu au propus nimic. Până la alegerile din 2018 nu a rămas așa mult, iar guvernarea își propune ca anul 2017 să fie anul dezvoltării și progresului. Dușmanii națiunii nu se odihnesc, iar în curând vom afla ce plan au pus la cale Țopa, Năstase, Usatâi și serviciile secrete ruse. Una este clar, ei vor să destabilizeze Republica Moldova.

Și eu vreau să vă amintesc că depinde de noi toți, cetățenii Republicii Moldova, care plan va avea succes: planul constructiv al guvernării, sau planul distructiv al natașelor „revoluționare”.

 

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole