PL ne bagă comuniștii și socialiștii pe gât, de dragul pârghiilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După „lungi” negocieri politice, care au durat mai mult de 40 de zile, azi seara ne-am trezit că partidele pro-europene sunt tot acolo – la partajarea funcției de președinte al Republicii Moldova. Partidul Liberal insistă să obțină, de pe acum, o fițuică, numită ”Anexă la acord”, în care să fie indicat că Mihai Ghimpu va fi ales în calitate de președinte al Republicii Moldova. Ei vor pârghii.

Deși lui Ghimpu se explică despre imposibilitatea partajării unei funcții care nu este vacantă în prezent, El încearcă să-i convingă pe cei doi Vlazi că trebuie de modificat art. 78 din Constituție, iar Președintele țării să fie votat cu doar 51 de mandate.

Cu privire la alegerea Președintelui RM sunt trei variante: 1. cea propusă de Ghimpu; 2. alegerea cu votul PCRM; 3. referendum pentru modificarea Constituției, și alegerea președintelui prin vot direct. Toate aceste variante sunt fără șanse la etapa actuală. Nimeni nu va ridica niciodată mâna în sus pentru a schimba Constituția, precum nici nu vor vota pentru un președinte, mai cu seamă pentru Mihai Ghimpu.

1. Schimbarea articolului din Legea Supremă prin votul comuniștilor sau socialiștilor ar însemna punerea acestora în continuare în banca opoziției încă pentru doi ani. Evident, ei nu vor așa ceva.

2. Comuniștii vor nu vota niciodată un Mihai Ghimpu în fruntea Republicii Moldova. Cu toții cunoaștem că Voronin nu-l agrează pe liderul PL, iar acesta nu ar obține niciodată voturile celor din PCRM.

3. A mai fost un referendum. A fost doar o cheltuială de bani. Poporul este obosit de alegeri și de campanii electorale. Ei vor, după alegerile din 30 noiembrie 2014, să fie o guvernare pe 4 ani, care să se ocupe de treburile țării, nu de împărțit și de aranjat fotoliile moi din această țară.

Ce se va întâmpla dacă Ghimpu obține să fie scris în Acord că funcția de președinte va fi a lui?

Să ne închipuim că în acord scrie clar și răspicat: „Președintele RM – Mihai Ghimpu, după expirarea mandatului deținut de Nicolae Timofti”. Ajungem în anul 2016. Mandatul lui Timofti a expirat, iar Alianța intră în febra votării președintelui Republicii Moldova. În mod firesc, ar trebui să înceapă negocierile cu PCRM sau cu socialiștii, în dependență de conjunctura politică de atunci. Fără să ne gândim mult, PCRM și PSRM refuză să voteze pentru Mihai Ghimpu. În această situație, se declanșează alin. (5) art. 78 din Constituția Republicii Moldova, care prevede: „Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament”.

Deci e clar, insistența prea-matură a lui Ghimpu ne duce peste un an și câteva luni direct în anticipate. Se pare că el nu vrea să înțeleagă aceste lucruri și nu dorește să înțeleagă că închegarea unei alianțe fără partajarea funcției de Președinte al RM permite căutarea și găsirea unei soluții în interiorul acelui termen de un an și ceva până la expirarea mandatului actualului președinte.

În aceeași ordine, poziția lui Mihai Ghimpu ne duce, inevitabil, spre un nou scrutin electoral din care învingători vor ieși comuniștii și socialiștii. Nu știu dacă liderul liberal este satisfăcut de acele 25 de mandate ale lui Dodon, însă văd că el depune tot efortul ca acest număr să fie mai mare, să se transforme dintr-o fracțiune aflată în opoziție în una aflată la guvernare. Un an jumătate este prea puțin pentru a schimba opțiunea de vot. Este un termen prea scrută să convingi votanții PSRM să aleagă PL, PLDM sau PD. Algerile ordinare au arătat că partidele pro-europene nu sunt agreate, iar cele anticipate, care pot fi provocate din cauza insistenței lui Ghimpu, vor fi fatale pentru toate partidele democrate.

Ghimpu ar trebuie să se așeze calm la o măsuță, cu creionul în mână, și să noteze ce se va întâmpla dacă el insistă în continuare cu poziția sa. De peste 40 de zile se tot discută cerința lui. Din această cauză avem de pierdut doar noi, iar comuniștii și socialiștii sunt deja cu planuri pentru anticipate. Este Ghimpu pregătit să fie responsabil pentru declanșarea unor alegeri anticipate, la care să câștige socialiștii?

Eu aș dori să înțeleagă aceste lucruri și membrii PL, nu doar Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii