PILDA REGINEI MAMĂ ELENA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe micul ecran, europenii din România au avut ocazia să urmărească, sâmbătă 19 octombrie 2019, sicriul acoperit cu Tricolor ce reamintea românilor grația celei ce a fost principesa Elenilor și de Danemarca, a devenit ulterior soția imprevizibilului principe Carol – care va urca pe tronul de la București drept Carol al II-lea – și a adus pe lume ființa ce i-a luminat viața, respectiv pe regele Mihai I al României, fotografia atașată acestor rânduri-gânduri fiind grăitoare pentru dragostea maternă a celei evocate acum.

Despre cei plecați dintre noi, tradiția strămoșească ne învață să vorbim numai de bine. Dar tot înțelepciunea străbună ne atenționează că atunci când un semen își caută fericirea în altă parte, cum a fost opțiunea lui Carol, pentru Elena Lupescu – fiica lui Nicolae / Nahum Grünberg născut evreu, ulterior botezat creștin ortodox cu numele Nicolae Lupescu și a Elizei Falk, născută evreică, botezată în religia catolică, fostă dansatoare la Viena – ceva nu mai mergea în căsnicia inițială, iar, ca de obicei, fiecare dintre parteneri are vinovăția sa, recunoscută sau nu.

Forța interioară admirabilă a mamei regelui Mihai a fost să îi acorde acestuia sprijinul moral necesar în acei ani – 1927-1930 -, când suveranul tânăr trebuia să fie atent la conduita sa publică, de tânăr monarh ajuns pe tron în urma unui vid de putere generat de propriul său tată, Carol al II-lea.

După revenirea pe tron a tatălui regelui Mihai și după presiuni succesive, inclusiv din partea lui Iuliu Maniu, care dorea un rege mai atent la soarta țării, principesa Elena a părăsit România și s-a stabilit la Florența, unde, din Villa Sparta avea o vedere splendidă a tărâmului propriei sale exilări, începea dimineața cu o oră de călărit, iar periodic, teoretic 2 luni pe an, se bucura de prezența fiului ei, Mihai.

Aidoma altor semeni reevaluați de terți când nici nu se mai așteptau, și distinsa Elena a fost chemată în țară de generalul Ion Antonescu, imediat după abdicarea forțată a lui Carol al II-lea, moment în care este recunoscută ca REGINA MAMĂ, devenind cea mai de încredere ființă din preajma Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Soarta suveranului și a mamei sale se deteriorează după lovitura de stat de la 23 august 1944, când mareșalul Ion Antonescu a fost arestat, iar ulterior, după trei ani și patru luni de zile, chiar regele Mihai I, în mod paradoxal și el mareșal al României, a fost obligat de comuniști să abdice de la tron și să plece din țară.

Revenirea în țară a rămășițelor pământești ale Reginei Mamă Elena, dincolo de gestul reparatoriu necesar, deși tardiv, invită la reflecții ale istoricilor de la București, precum dr. Constantin Corneanu, dr. Alexandru Oșca și dr. Liviu Țăranu, într-un schimb de opinii vizionabil mai jos:

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole