Petrenco și Năstase fac front comun sau despre extremismul Platformei DA…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Platformistii trimbiteaza peste tot ca ei vor organiza un protest de amploare ca masura impotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale vis-a-vis de referendumul initiat de acestea si refuzat de CEC. De fapt Presedintele CEC a argumentat decizia. Grupul de initiativa a Platformei DA a incalcat prevederile legale cu privire la initierea unui referendum republican si anume la capitolul colectarii a 20000 de semnaturi din cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale din tara, adica din 18. „Nemultumirea” lui Nastase si gasca acestuia este fireasca. Finantatorii au irosit in zadar banii. Dar in acelasi moment apare intrebarea – Poate ca incalcarea data a fost planificata si premeditata? Ei destul de bine cunosc prevederile Constititiei si in acelasi moment au mers intentionat la pasul dat. Au gasit temeiul de a atata spiritele in tara. Platforma DA nu renunta totusi la intentiile de a provoca proteste violente ce ar putea ajunge si la varsari de sange. Cat de pasnice sunt protestele platformistilor am vazut in data de 20 ianuarie atunci cand protestatarii au fortat cordoanele de politisti, daramand usile Parlamentului, provocand distrugeri a bunurilor. Mai grav in toata situatia din ianuarie curent este faptul ca in urma protestelor „pasnice” a platformei au avut de suferit cei ce conform legii sunt obligati sa pazeasca bunurile statului de vandali si extremisti. Zeci de politisti au ajuns cu diferite traumatisme pe usile spitalelor. Pot fi numiti acesti protestatari pasnici sau calificativul EXTREMISTI li se potriveste mai bine?

 

Astazi in presa a aparut declaratia lui Petrenco, liderul miscarii extremiste Antifa precum ca acestea sustin protestul initiat de Platforma DA pentru data de 24 aprilie. Grigorii Petrenco se afla acum in arest la domiciliu pentru tentativa de acaparare a sediului Procuraturii Generale din data de 6 septembrie 2014. Apropo, aceasta s-a intamplat in aceiasi zi cu protestul Platformei DA. In nenumarate ori Antifa se declara pentru actiuni dure impotriva guvernarii. Care sunt acele actiuni ramane sa vedem. Declaratiile lui Petrenco, un pro-rus convins, au fost dur criticate de multi experti din domeniul securitatii nationale, deoarece ele poarta un caracter extremist si instiga societatea la violente.

 

In acest context, intrebarea fireasca este – Din ce cauza sau care este motivul ca o organizatie departe de a fi numita cu viziuni pro-europene, pasnice, pro-populare sustine declarativ Platforma DA si in special pe Nastase? Poate oare garanta Nastase, autointitulatul presedinte ca, protestele comune ale Platformei DA si Antifa nu vor degenera in violente cu provocatori ce isi doresc varsari de sange? Cred ca NU. Evenimentele din 20 ianuarie au demonstrat ca Nastase nu are puterea de a controla provocatorii si pe cei ce instigau la violente.

Ca concluzie. Asocierea Platformei DA cu Antifa se face cu doar un scop. Organizarea unui protest violent. Semnalul dat de Petrenco mercenarilor sai de a participa la protestul platformistilor, trebuie luat in serios de organele de forta si a securitatii nationale. Orice tentativa de a chema oamenii la violente trebuie contracarata imediat. Extremismul a pus stapanire pe Platforma DA, iar aceasta poate provoca un focar de instabilitate nu doar in Moldova ci si in regiune.

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole