Pețirea PLDM. Cine va înghiți stejarul?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După dezvăluirile lui Șor și, respectiv, încarcerarea lui Filat, PLDM a anunțat că intră într-o fază activă de reformare. Liderul interimar, Valeriu Streleț, dispărut deja de pe arena politică, spunea că, e nevoie de instituirea unui filtru, astfel încât nimeni să nu pună la îndoială că în partid au rămas oameni integri. Doar că s-au împotmolit. Am impresia că lovitura de imagine a PLDM a fost atât de puternică încât nimeni nu a mai crezut că în resuscitarea formațiunii. În asemnea condiții, fie aștepți moartea firească, fie încerci disperat să te lași absorbit de un partid în ascensiune.

Faza activă a radierii PLDM a început mai dăunezi, când Vlad Filat a anunțat că se autosuspendă din funcția de președinte și membru de partid. Și asta după ce Valeriu Streleț a rămas lider interimar al liberal-democraților doar pentru presă. În realitate se pare că nu se mai identifică în această postură. O dovadă în plus este că pe 23 mai Streleț nu a participat la întrevederea conducerii partidului cu europenii de la PPEM (Partidul Popular European – cel mai numeros în Parlamentul European), care au avut un schimb de idei la sediul liberal-democraților. Nu l-a văzut nimeni nici în această poză de protocol.

pldm23mai16a13

Se spune că Streleț se ocupă acum exclusive de propria afacere. Și nu poate fi acuzat de nimic dacă ar fi să crede un alt ex-pldm-ist – Mihail Bagas, care spune că Filat i-a rămas dator lui Streleț două milioane de lei. Omul are acum de lucru. Încearcă să câștige mai mult pentru a acoperi gaura create de fostul lui șef de partid.

Între Maia Sandu și Andrei Năstase

Dintre verzii care mai apar în public au rămas Vadim Pistrinciuc, Tudor Deliu, Iurie Țap și Maria Ciobanu (preponderant pe facebook). Puțini dar…confuzi. Din surse demne de încredere, există o aripă mai radicală care este gata și azi să adere la platforma DA. Vorbesc despre adepții lui Maria Ciobanu și Tudor Deliu. Să nu uiităm că cei doi și-au făcut deja apariție lângă Andrei Năstase la ultimul protest al platformei DA. Ei au cerut miliardul înapoi în Piața Marii Adunări chiar dacă există dovezi că și Filat s-a înfruptat din miliard.

Vadim Pistrinciuc este distant, deocamdată, iar cei care îl înconjoară spun că și-ar fi dorit să fie luat sub aripa Maiei Sandu. Asta pentru că aceasta are imagine de technocrat, de politician integru. Deși a făcut parte atât din Guvernul Filat cât și Leancă și a tăcut atunci când Executivul a decis să aloce banii statului pentru acoperirea găurii provocate de furtul miliardului.

În politică nu există sfinți, dar, totuși, mai bine Mai Sandu decât să primești indicații, prin intremediul lui Andrei Năstase, de la un alt milionar certat cu legea – Victor Țopa.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole