Pentru viitorul european al acestei ţări AMBII Vlazi trebuie să plece!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ieri a căzut Guvernul Filat-2. Nu s-a produs nici un cutremur, nici inundaţii devastatoare. Comunicatul comisarilor de la Bruxelles Ashton şi Fule a fost unul destul de standard. Azi dimineaţă chiar a răsărit şi soarele. Deci, Armageddonul prezis de babele de presă ale lui Filat nu s-a produs. Mai cu scârţ, mai cu hodoronc-tronc liderii fostei AIE se aşează (în sfârşit) la masa de negocieri, tonalităţile devenind tot mai conciliante.

Acum totul este în mâna şi la mâna liderilor partidelor parlamentare. Cu excepţia comuniştilor, toţi se declară îngrijoraţi de viitorul european al ţării şi respectiv declarativ doresc evitarea anticipatelor. La nivel de declaraţii sună bine. Să vedem dacă şi la nivel de acţiuni se va proceda în consecinţă.

Ecuaţia evitării anticipatelor pare a fi una pe cât de complicată, pe atât şi de simplă. Concurenţa cu Vlad Plahotniuc, care l-a făcut pe Vlad Filat să dinamiteze AIE-ul este cea care poate arunca ţara în anticipate. Deci, neutralizarea acestei concurenţe şi pare a fi soluţia pentru evitarea anticipatelor.

Lupta dintre cei doi a dus la „buimăcirea alianţei” (cum spunea aseară Mihai Ghimpu la o emisiune de la un post TV). Odată cu „buimăcirea” AIE-2, ambii Vlazi s-au pomenit fără funcţii importante în stat, consecinţă logică a luptei între aceştia doi. Şi opinia mea este că orice revenire a acestora la funcţii importante nu poate nici teoretic aduce un format paşnic de guvernare şi implicit nu poate fi decât un pas spre anticipate. Acum, când Plahotniuc nu este prim-vicespeaker iar Filat nu mai este premier, acest status-quo trebuie păstrat, dacă se doreşte evitarea unor noi confruntări şi animozităţi, care nu pot duce decât la anticipate.

Aseară însă am înţeles din expunerile de poziţie din partea liderilor fostei AIE că nu se renunţă la tactica călcatului pe greble. Liberal-democraţii nu-şi închipuie existenţa acestei ţări fără Filat premier. Respectiv, din expunerile de poziţie din partea PL şi PD reiese exact inversul.

Aici chiar nu înţeleg şi nu ştiu în general dacă se poate de înţeles ce vrea PLDM: viitor european şi evitarea anticipatelor, după cum se declară, sau…? Filat a demonstrat şi demonstrează că pentru el funcţia înseamnă totul. A arătat şi continuă să arate că e gata să sacrifice TOTUL pentru fotoliul şi interesul său, inclusiv şi atât de mult ţipatul „viitor european”, şi acel virtual „interes al cetăţeanului”! Cum să mergem spre UE cu Filat premier, după toate scandalurile în care a fost implicat, legate de corupţie, trafic de influenţă şi abuz în serviciu? Ce credibilitate mai poate avea Filat în faţa partenerilor europeni la capitolul luptei cu corupţia, unul din capitolele esenţiale ale agendei europene, când el singur are componenţe de infracţiune grave la fund? Dă-le, Doamne, minte guvernanţilor moldoveni! Sau măcar… prostimii!

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole