Pentru cine s-a deschis uşa Crimeii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Anexarea Crimeii constituie un precedent periculos în relaţiile internaţionale. Decizia Rusiei de a-şi apăra etnicii pe teritoriul altei ţări a fost condamnată de majoritatea ţărilor europene. În Asia însă lucrurile s-ar putea să fie diferite. Dacă privim harta etnică delimităm două mari diaspore răspândite în toată lumea: Chinezii şi Indienii.

China/India etnics

Dacă India nu este deocamdată, din diverse motive, țara care să se folosească de metoda reintrodusă în circulație de puterea de la Moscova atunci China pare candidatul perfect.

China este deja o mare putere și are ambiții de supraputere. Este a doua economie a lumii, iar din punct de vedere militar este țara cu cele mai mari rezerve de mobilizare. Există păreri care susțin că Republica Populară Chineză ar putea ieși victorioasă din orice conflict militar convențional cu oricare din armatele lumii. Plus la toate China este o putere nucleară, cum este de fapt și India.

Dacă privim harta etnică prezentată mai sus putem vedea posibilile viitoare motive de ingerință în treburile vecinilor din partea a două din cele mai mari state ale lumii. Probabil că acum cele două țări nu reprezintă un pericol. Dar în 10 ani, atât China cât și India vor fi altfel, foarte probabil mai puternice, aproape sigur mai numeroase. Ce va face Kremlinul când marele vecin estic își va apăra cetățenii aflați dincolo de hotare folosind acelaș pretext, mai ales că o lege asemănătoare cu cea din Rusia a fost propusă deja parlamentului chinez.

 

Comentarii

Eduard Butnaru

Eduard Butnaru

Masterand în analizã politicã a FRIȘPA. Absolvent al facultãții de Jurnalism și Științe ale Comunicarii din USM. Interese mai mult sau mai puțin științifice în geopoliticã, manipulare prin media, PR politic, propagandã, conflicte etnice, sociale, ...

Ultimele articole