Pentru cine bat clopotele, în estul Europei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În mesajul, de Anul Nou, al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, către naţiunea pe care o conduce, acesta a afirmat că: „Dragostea pentru patrie este unul dintre cele mai puternice și edificatoare sentimente. Aceasta s-a reflectat în ajutorul nostru frățesc, pentru locuitorii din Crimeea și Sevastopol, după ce au luat decizia fermă de a reveni la casa lor natală. Acest eveniment va rămâne un punct de reper în istoria națională.”  Ajutor frăţesc parcă a fost şi la invadarea Cehoslovaciei, în vara anului 1968… Cu alte cuvinte, cel puţin pentru moment, zarurile geopolitice aruncate de la Kremlin au fost câştigătoare, prin aplicarea dreptului forţei imperiale, în peninsula Crimeea. 

Despre anul 2015, şeful autoritar al statului rus a declarat că:”ne vom confrunta cu destul de multe sarcini și anul va fi atât de bun, pe cât îl vom face, funcție de cât de creativ si eficient va fi fiecare dintre noi. Nu există alte retete. Avem nevoie de a pune în aplicare toate planurile noastre – pentru binele nostru, pentru binele copiilor noștri, de dragul Rusiei.” Binele altor copii, de pildă ucraineni, probabil nu mai contează. 

Enunţuri mai degrabă ameninţătoare, decât liniştitoare, motiv pentru care am invitat, la un schimb de opinii, despre ce se întâmplă la Kremlin şi ce vrea Vladimir Putin pentru anul 2015, pe generalul (r.) dr. ing. Alexandru Grumaz, absolvent al Universităţii Naţionale de Apărare, din Washington D.C., pentru a decripta evenimentele trecute şi pe cele posibile în viitor, la răsărit de arealul comunităţii euroatlantice.

Înregistrarea video, a dialogului integral, purtat în cadrul emisiunii ZIUA Z, difuzată de postul de televiziune The Money Channel, poate fi vizionată dacă daţi click aici. Vă mulţumesc frumos.

 

Pentru cei nerăbdători am inserat mai jos câteva dintre afirmaţiile notabile ale distinsului general:

  • Practic, în anul 2014 s-a redesenat harta EUROPEI.
  • Kremlinul vrea, în anul 2015, ca să continue această ofensivă, în zona adiacentă fostei URSS, deci în zona Ucrainei, Belarusului, ţărilor baltice, România, Polonia, Georgia, Caucazul.
  • Criza din Ucraina a fost generată de o concepţie a Moscovei, de a implementa strategia sa de securitate în fosta zonă sovietică.
  • Avem de a face cu noi concepte, de agresiune asupra unui stat suveran, precum cel de război hibrid.
  • Preluarea Crimeei în spaţiul Federaţiei Ruse a creat avantaje pentru Rusia.
  • Întregul concept al relaţiei Europa-Rusia este unul al flexibilităţii strategice, discutate pe holurile sediului Uniunii Europene, de la Bruxelles.
  • În bugetul Pentagonului, pentru anul viitor, sunt prevăzuţi 810 milioane de dolari pentru toată această mişcare, din flancul estic: aducere de trupe, rotaţia acestora, dislocare de echipamente militare.
  • Din suma menţionată, 172 de milioane de dolari sunt pentru echipamente militare destinate Ucrainei şi ţărilor baltice.
  • Belarus este o durere de cap, pentru Putin, în anul 2015.

 

 

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole