Pentru ce Eugen Şlopac a fost plătit de Victor Ţopa cu 606 mii dolari SUA…?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Investigarea jurnaliştilor de la TODAY.MD, scoate la iveală tot mai multe nuanţe. Una mai interesantă ca alta. Legăturile clanului Ţopa şi a interlopului internaţional, traficant de armament, Victor But a pornit o avalnşă de discuţii în societate. Însăşi redacţia portalului de ştiri şi investigaţii jurnalistice TODAY.MD a solicitat Ambasadelor SUA şi a ţărilor europene, organelor de drept din ţara noastră, să se autosesizeze la capitolul implicării lui Victor Ţopa în schemele de trafic cu armament alături de interlopul rus Victor But. Numai faptul că aeronava de tip Boieng 747, cu atâta fast prezentată chiar de către Vlad Filat, avea ca destinaţie aeroportul belgian Oostende, merită a fi foarte atent analizat. Apropo începând cu 1996 anume pe acest aeroport se bazau navele lui Victor But. Parcă la prima vedere este o coincidenţă, dar de fapt implicarea de către But a aeronavelor Ţopilor şi a companiilor acestora în schemele de transportare a armamentui poate servi temei pentru ai atrage la răspundere pe interlopii fugari Ţopa.

Încă un subiect interesant scos la iveală de către jurnaliştii de la TODAY.MD, sunt sumele fabuloase transferate în conturile managerilor de top a companiei de asigurări ASITO. Pentru ce a fost plătită cu sume fabuloase conducerea celei mai mari companii de asigurări din Moldova, rămâne până ce o taină. Problema celor 8000 de pensionari lăsaţi fără bani, aducerea companiei în prag de faliment în aşa mod impunând-o la un moment să-şi scoată la vânzare sediul central, o cotă de 20% din piaţă asigurărilor pe care o deţinea compania ASITO, ar fi ajuns la alte companii. Toate acestea pot servi drept interes financiar pentru grupul infracţional gestionat la momentul dat de către Victor Ţopa.

Din acel 1,121 mln. dolari SUA, extras fraudulos din conturile Victoriabank şi împărţite la top managerii ASITO, 606 mii au ajuns direct la Eugen Şlopac. Şlopac şi feciorului şi-a tras 6,5 mii dolari. Ca să nu moară de foame săracul. Dar să revenim la Eugen Şlopac.  Pentru ce „merite” Victor Ţopa s-a despărţit de suma de 606 mii dolari? O sumă destul de mare chiar şi pentru oligarhii Ţopa.

ASITO

Cine este Eugen Şlopac?

1990-1991 Şef Direcţie a companiei de asigurări „Gosstrah”- Unica companie de asigurări la acel moment din RSS Moldovenească.

Din 1991 este Preşedinte al ASITO;

În 1999 ajunge viceprim-ministru, ministrul economiei şi reformelor;

În 2000 revine la conducerea ASITO

Concomitent ajunge membru al Consiliului de Conducere al ARCA (Biroul Naţional de Asigurări din Republica Moldova).

Trebuie de remarcat faptul că anume în perioada când Şlopac devine ministru al economiei şi reformelor, Victor Ţopa deţinea funcţia de Director General al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, iar Viorel Ţopa director al Băncii de Economii. Bune reforme au iniţiat Ţopii „ocrotiţi” de ministrul reformelor Şlopac. Datorită lor am ajunsşi fără Aviaţie Civilă,  şi fără Bancă de Economii. Nu trebuie de uitat că Şţopac a preluat „reforma” la ministerul reformelor de la alt reformator din gaşca Lucinschii. Mă refer la Ion Sturza, pe când ministru de stat era nimeni altul decât Vlad Filat.

Eugen Şlopac, în 1991 a avut experienţa de a prelua o structură monopolistă şi a o transmite altcuiva. Şlopac a fost cel ce a rebotezat Gosstrah-ul în ASITO. Aşa că pentru dânsul nu costa nimic să mai distrugă un „titanic” al asigurărilor din Moldova precum era ASITO. Să am iertare. Am greşit când am zis că nu costă nimic „eforturile” acestui Şlopac. Victor Ţopa a evaluat preţul acestor eforturi – 606 mii dolari SUA.

Ce le pasă Ţopilor şi Şlopacilor, că peste 8000 de pensionari au rămas fără fond de pensii, că au pus în pericol sistemul de asigurare în Moldova, au încercat să destabilizeze tot sitemul financiar-bancar a ţării, au ştirbit din imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional, etc. Ei fac revoluţii şi fură acest popor, iar vinovat desigur e altcineva şţi nicidecum nu Ţopii, Filaţii, Şlopacii …

Comentarii

Veaceslav Burlac

Veaceslav Burlac

Am absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender. În prezent fac studii la facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Din 2001 sunt director a unei mici companii din Chişinău. Prin intermediul bloggului aş dori să înc...

Ultimele articole