Pentru care merite acordă UE 100 de milioane de euro Moldovei?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Opoziția de carton declară peste tot că UE condiționează acordarea celor 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Conform  megafoanelor opoziției condiția ar fi una: cea de renunțare la votul mixt.
Am căutat unde trebuie și am aflat că nu e corect.
Precondiția macrofinanțării e, de fapt, cu totul alta.
Iată care este ea:
„Asistența macrofinanciară a Uniunii Europene ar trebui să sprijine angajamentele Republicii Moldova pentru valorile împărtășite de Uniune, inclusiv democrația, supremația legii, buna guvernare, o societate civilă responsabilă, transparentă și bazată pe merite, o justiție independentă, respect pentru drepturile omului, libertatea, independența și pluralismul mass-media, dezvoltarea durabilă și reducerea sărăciei, la fel ca și angajamentul privind comerțul liber, bazat pe reguli.
O precondiție pentru acordarea asistenței macrofinanciare a Uniunii și pentru debursarea fiecăreia dintre cele trei tranșe ar trebuie să fie respectarea de către Republica Moldova a mecanismelor democratice eficiente, inclusiv sistemul parlamentar multipartinic și supremația legii, precum și garantarea respectării drepturilor omului.
În același timp, obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare a Uniunii ar trebuie să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea sistemului managementului finanțelor publice, să asigure o combatere eficientă a corupției și a spălării banilor, să revigoreze administrarea și supravegherea sectoarelor financiar și bancar din Republica Moldova, să îmbunătățească administrarea din sectorul energetic și să promoveze reformele structurale, orientate spre susținerea creșterii durabile și incluzive, crearea locurilor de muncă, un climat de afaceri bun și o consolidare fiscală.
Asistența macrofinanciară a Uniunii oferită Republicii Moldova ar trebui, de asemenea, să includă măsuri pentru a sprijini implementarea  Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA. Pentru garantarea faptului că măsurile specifice pot fi evaluate corespunzător, acestea trebuie să fie elaborate într-un mod care permite verificarea și măsurarea lor. Îndeplinirea precondițiilor, alături de realizarea acelor angajamente ar trebui monitorizate cu regularitate de către Comisie și  EEAS.
În cazul în care precondițiile și obiectivele nu sunt atinse sau obiectivele și principiile Acordului de Asociere sunt ignorate, în general, Comisia ar trebui să suspende temporar sau să anuleze debursarea asistenței macrofinanciare a Uniunii.
Pentru a fi siguri că interesele financiare ale Uniunii Europene legate de asistența macrofinanciară sunt protejate în mod eficient, Republica Moldova ar trebui să pună în aplicare măsuri adecvate privind prevenirea și lupta împotriva fraudelor, a corupției și a oricăror altor nereguli legate de respectiva asistență financiară.
Republica Moldova ar trebui să informeze în mod regulat Comisia cu privire la punerea în aplicare a asistenței macrofinanciare în baza informării complete și a respectării stricte a normelor financiare ale Uniunii Europene. În același timp, sunt prevăzute efectuarea controalelor de audit din partea Comisiei Europene și Curții de Conturi Europene.
O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare a Uniunii este aceea că Republica Moldova trebuie să respectă mecanisme democratice eficiente – inclusiv un sistem parlamentar multipartit, respectarea statului de drept și garantarea respectării drepturilor omului.
În ceea ce privește inițiativa legată de modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, Parlamentul European, Consiliul și Comisia subliniază că o condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare este ca țara beneficiară să respecte mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept, dar și să garanteze respectarea drepturilor omului.”
Citesc și nu găsesc nicăieri vreo condiție  care să anuleze votul mixt.
Opoziția însă, neavînd de ce se lega, a găsit să facă din ultima propoziție  un ditamai balaur.
Ea, propoziția, sună așa:
„De asemenea, Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza îndeplinirea acestei precondiții pe tot parcursul ciclului de viață al asistenței macrofinanciare și vor acorda cea mai mare atenție examinării de către autoritățile Republicii Moldova a recomandărilor partenerilor internaționali relevanți, în special cele ale Comisiei de la Veneția și OSCE / ODIHR)”.
Exact ceea ce și face Guvernul, Parlamentul și societatea civilă.
Alta decît cea finanțată de Platon.
Și  de Soros.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole