Pe scurt despre alegerile din România

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

n România, mesajele politice în disputa internă fac parte din dimensiuni absolut diferite. Forţa politică din spatele preşedintelui Traian Băsescu încearcă să menţină atenţia pe „probleme geopolitice” (pericolul extern, necesitatea de a păstra parteneriatul privelegiat cu SUA şi Germania), iar USL pe problemele de ordin intern (regim autoritar, problemele social-economice, corupţia etc.). În discursul ARD (PDL), oponenţii sunt prezentanţi drept „instrument al Rusiei” („un duşman istoric al României” – în imaginarul colectiv al românilor), tranformând lupta politică internă într-un „război global”. Desigur, pe fundalul acestui „bătălii  apocaliptice”  între „bine” şi „rău”, „între Est şi Vest”, „între democraţie şi totalitarism”, problemele interne par a fi minore (punctul vulnerabil al fostei guvernări). Conform mitologiei ARD (PDL) – „cheia tuturor problemelor este parteneriatul necondiţionat cu Vestul, iar unica garanţie a acestui parteneriat ar fi menţinerea cu orice preţ a regimului Băsescu şi oamenilor săi”. Probabil, cea mai adecvată lozincă a ARD-ului în campania electorală ar fi trebuit să fie „După Băsescu e potopul!”.

Din punct de vedere al manipulării electorale, o astfel de strategie electorală este destul de eficientă, însă asocierea vectorului politic extern cu o singură persoană şi un singur partid ar putea determina esenţial schimbarea percepţiei publicului faţă de actuali aliaţii ai României, precum şi faţă de statutul României în cadrul Uniunii Europene. Astăzi, din punct de vedere simbolic, „Occidentul a suferit o înfrângere usturătoare” în lupta internă din România (chiar dacă nici Vestul, nici Estul nu au nevoie să se implice în acestă răzmeriţă de mahala). Fără voia lor, Vestul şi Rusia au fost transformaţi în subiecţi electorali, iar acest lucru ar putea avea consecinţe importante în dinamica opiniei publice româneşti pe termen lung. Dacă în societatea românească sentimentele eurosceptice vor deveni tot mai populare, acest lucru se va datora exclusiv politicii falimentare a lui Băsescu şi ARD (PDL).

Nu trebuie să uităm că în materie de politică externă,  între cele două tabere nu există nicio diferenţă esenţială de atitudine în ceea ce priveşte statutul României în NATO, procesele eurointegraţioniste, relaţiile cu FMI şi SUA, atât la nivelul politicii reale, cât şi la nivel de discurs public. De altfel, în România nu există nicio formaţiune politică serioasă sau un politician care ar contesta direcţia euroatlantică a României. Astăzi, euroatlantismul deţine un monopol ideologic absolut în discursul public din societatea românească, astfel în cât niciun politician nu ar îndrăzni să adoptea o altă direcţie fără a risca să fie sancţionat dur de „protectorii” externi ai României. Acelaşi lucru se observă şi în relaţia  ambelor partide faţă de UDMR (partidul etnicilor maghiari) care este utilizat în calitate de instrument de şantaj şi presiune a Occidentului asupra României.

În campania electorală, adepţii USL au pus accent pe problemele de ordin intern (regim autoritar, măsurile de austeritate, scandalurile de corupţie), lovind în punctele slabe ale administraţiei Băsescu. Anume acesta a şi fost secretul victoriei lui Ponta şi Antonescu. USL nu a ieşit victorios pentru că ar fi dat speranţe populaţiei (sunt sigur că majoritatea alegătorilor USL nu cred că în viitorul apropiat vor avea loc schimbări surprinzătoare), ci pentru că a devenit unica alternativă PDL-ului, care a reuşit să se erodeze după 8 ani de guvernare. O altă opţiune serioasă în spaţiul public românesc nu a putut naşte, anume din cauza acestui monopol ideologic. Deocamdată, susţinerea externă din partea Partidului Popular European – cel mai influent grup politic din Uniunea Europeană este unicul lucru care mai menţine în viaţă gruparea politică a lui Trăian Băsescu. Indiferent de rezultatul obţinut, Băsescu şi echipa sa vor continua să fie vioara principală în politica românească sub mandatul Occidentului, până nu ar apărea o altă forţă politică influentă, care ar fi capabilă să promoveze agenda PPE în România. Potrivit unor voci de la Bucureşti, PNL ar încerca pe viitor să ocupe această poziţie.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole