Pe cine ar trebui să voteze basarabenii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Articolul ăsta nu este plătit de nimeni și reprezintă o analiză echidistantă făcută cu capul limpede.
În primul tur, noi, basarabenii am demonstrat că nu merităm dreptul să fim cetățeni români. Avem circa 350 000 de români cu acte în regulă în țară, dar au votat 22000. Eu cred că restul 328 000 de impotenți politici nu ar fi trebuit să primească cetățenia în general. Dar, nu vorbim despre asta. Nu vorbim nici despre deschiderea a doar 21 de secții pentru 350 000 de oameni în Republica Moldova.

Victor Ponta
Echivalentul lui politic basarabean ar fi combinația dintre Dodon și Voronin. Electoratele lor se cam aseamănă. În mare parte cei care nu au acces la informație. Prioritățile lui în caz că va deveni președinte vor fi :
Asigurarea Armatei Române cu echipament nou
Construcția drumurilor
Oferirea job-urilor pentru tineri
Aderarea la zona euro în 5 ani
Stabilirea relațiilor de parteneriat avansat cu China

De ce basarabenii l-ar vota?
Deoarece, el este politicianul cărui întradevăr îi pasă de Republica Moldova și asta se vede clar din ceea ce a făcut pentru noi. El ne acorda ajutor chiar și atunci când era prim-ministru fără aspirații de a deveni președinte. Reparația Sălii cu Orgă, Teatrul Român din Cahul, 20 de milioane de euro pentru grădinițe, extinderea SMURD în Moldova sunt doar câteva cadouri din partea poporului român care nu erau posibile dacă Ponta nu era prim-ministru. El a fost de mai mult de 10 ori în Moldova și va mai veni la sigur.

De ce basarabenii nu trebuie să-l voteze?
Deoarece să-l votezi pe Ponta e cam aceeași cum l-ai vota pe Dodon. E un politician de stânga care are doctrină socialistă. Dorește să-și dezvolte țara prin intermediul relațiilor avansate cu alte țări socialiste. Nu este omul susținut de Uniunea Europeană și prezența lui la conducere va fi un impediment pentru dezvoltarea relațiilor și absorbția noilor fonduri europene. România își propune să fie tutorele Moldovei în aderarea la UE și Ponta ar fi un ajutor care ne va împiedica cel mai mult. El nu este un diplomat și deseori nu-și poate controla propriile cuvinte și emoții. Asta s-ar putea spune rău asupra mai multor relații internaționale. În genere românii ar trebui să se întrebe când vor vota : „Ne este oare mai bine de când Ponta e prim-ministru?” În dependență de răspuns, oamenii vor vota.

Klaus Iohannis
Un român cu rădăcine germane care a fost cel mai eficient primar a unui oraș din toată istoria României din ’90 încoace. Echivalentul lui politic ar fi Leancă cu un pic de Corman. El e un diplomat foarte bun și un om care calculează fiecare acțiune. Prioritățile lui sunt:
1. O educație de calitate
2. Investiții în sănătate
3. Dezvoltarea infrastructurii
4. Aderarea la zona euro
și atenție
5. Parcursul european al Republicii Moldova

De ce basarabenii l-ar vota?
În primul rând el a inclus susținerea Moldovei în cele 11 priorități ale lui, ceea ce nu a făcut-o Ponta chiar dacă ne-a susținut. El este un model pentru toți românii de comportament care întradevăr inspiră dragostea față de țară, este un om echilibrat, mediator, integrator și ferm în tot ce face. El a fost probabil cel mai eficient primar a unui oraș român care a câștigat detașat toate alegerile pentru primăria Sibiului. El a preluat un oraș din paragină prin 2000 și în 2007 orașul ăsta era deja capitala europeană culturală și acum e considerat cel mai frumos oraș a României. Am fost în August acolo și am simțit întradevăr ce înseamnă importanța unui primar bun. Este probabil primul candidat la președenție pe care-l poți promova, pentru că toți știu rezultatele lui.

De ce basarabenii nu trebuie să-l voteze?
Deoarece nu a fost niciodată în Moldova și nu s-a promovat deloc în primul tur aici. Deoarece și-a amintit de existența Basarabiei doar la începutul campaniei electorale când a început să accentueze importanța Republicii Moldova pentru România. Deoarece nu va avea un prieten la guvernare aici. Leancă îl susține pe Ponta și nu cred că se va împăca cu Iohannis, Timofti e Timofti și Corman nu se știe cât mai stă în fruntea Parlamentului.

În concluzie, dragi români basarabeni, vă rog foarte mult să analizați bine înainte să votați și să nu faceți Republica Moldova iarăși de rușine.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Adrian Pleşca

Adrian Pleşca

Primar al Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor Elev Director TânărFilms Coordonator Național al United Children League of Nations...

Ultimele articole