Pe când un dicţionar de încălcare a dreptului internaţional umanitar?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică, 8 iunie, circa 1.000 de paraşutişti au încântat mulţimea prezentă la ceremoniile dedicate rememorării debarcării, din Normandia, în urmă cu şapte decenii. De data asta totul s-a derulat în pace, aşa cum a declarat un veteran, în videoclipul de mai jos, nu ca atunci când naziştii au tras împotriva celor veniţi să elibereze Europa de coşmarul hitlerist.

Şi tot duminică, 8 iunie, la orele serii, am purtat un dialog cu coautorul DICŢIONARULUI ENCICLOPEDIC DE DREPT INTERNAŢIONAL UMANITAR, colonelul, acum în rezervă, Dumitru Codiţă, despre cele aproape 1.000 de pagini ale volumului secund, cu zeci de mii de termeni, de interes general, explicaţi cum se cuvine.

Termeni invocaţi şi la Chişinău, în ultimele două decenii, precum: material de război, măsuri de poliţie ale UE, menţinerea păcii, mijloace de constrângere fără folosirea forţei armate, mijloace paşnice de reglementare a diferendelor internaţionale, militari scoşi din luptă, misiuni de menţinere a păcii, modificări teritoriale admise de dreptul internaţional, neutralitate în situaţii de conflict armat.

Termeni care au inspirat şi juni români să deseneze invitaţii la reflecţii pe această temă, una dintre lucrările premiate fiind inserată la începutul acestor rânduri. Detalii ample, în înregistrarea video pe care o puteţi urmări mai jos:

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole