Pe 16 mai ieșim să cerem dreptate

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe 16 mai, la ora 14:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc o manifestație amplă de protest. Manifestarea va avea ecou și în diaspora, unde se vor desfășura întruniri de susținere în mai multe orașe și țări ale lumii. Această demonstrație este o continuare logică a marșului de pe 29 martie, dar și a mitingurilor de pe 5 aprilie și 3 mai.

De ce? Cu toții suferim din cauza unei clase politice corupte și a unei justiții complet ineficiente. În mare parte, politicienii sunt interesați de cetățeni doar ca material electoral, adică o bază care le oferă voturi și le legitimizează puterea. În momentul în care ajung la putere, politicienii dau din coate ca să-și sporească propria influență, să se îmbogățească personal și să-i îmbogățească pe oligarhii care i-au susținut. Stoarcerea de fonduri de la cele trei bănci este un exemplu izbitor. Niște oligarhi au devenit mai bogați, iar cetățenii simpli au fost nevoiți să suporte toate consecințele negative ale unei crize de lichidități – inflația, devalorizarea leului ș.a. În tot acest timp, organele de anchetă și cele de control financiar nu doar nu au investigat acest caz, ci i-au acoperit cu toate puterile pe făptașii jafului de proporții.

De aceea, poporul este pe deplin în drept să iasă în stradă și să protesteze. Este pe deplin în drept să condamne activitatea recentă a Procuraturii Generale, a Centrului Național Anticorupție, a judecătorilor, a Băncii Naționale, a Consiliului Pieței Financiare, și să ceara demisia structurilor de conducere a acestor instituții. Este în drept să-i condamne și pe politiceni – guvernul, dar și partidele politice componente – PLDM, PD și PCRM, și să ceară înlocuirea lor cu o nouă clasă politică.

Totul pare rațional, deocamdată. Însă avem deja experiența mai puțin plăcută din aprilie 2009, când oamenii au ieșit în stradă cu aceleași dureri și cu aceeași speranță de a aduce la vârf o clasă politică nouă, reformatoare. Știm cu toții cu ce s-au terminat acestea. Cei care erau, la acel timp, mari susținători ai protestatarilor din 2009, și au fost aduși la putere de elanul și energia cetățenilor care au ieșit în stradă, acum au devenit exact acei oligarhi și servitori ai oligarhilor, care fură banul cetățeanului și-l bagă în buzunarul propriu. Prin urmare, în momentul în care valul de protest de acum va reuși să schimbe din nou clasa politică de la guvernare, există riscul să pățim din nou aceeași nevoie.

Care ar fi, atunci, soluția optimă? Orice nouă clasă politică de pe loc, care ar accede la putere, ar fi prea tentată să intre în cârdășie cu elementele rămase din vechiul sistem, pentru a-și consolida influența. Pentru a asigura că cei vinovați de abuzurile de acum vor fi anchetați în mod obiectiv și imparțial, și trași la răspundere după merit, e nevoie de organe de anchetă independente, care nu sunt prinse în pânza vicioasă a cumătrismului din Republica Moldova. Astfel de organ de anchetă există chiar foarte alături: e vorba de DNA din România, care a căpătat multă faimă în ultimul timp datorită succesului său în atragerea la răspundere pentru corupție a multor funcționari din România, printre care demnitari înalți, foști prim-miniștri și deputați, dar și oligarhi.

Anume reunirea cu România va fi acel impuls care ne va scoate din mocirla unui stat captiv și ne va readuce la normalitate, înapoi pe făgașul în care vom putea să continuăm să ne dezvoltăm democrația în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene. Anume reunirea va aduce dreptate și va putea asigura ca cei vinovați de toate jafurile de proporții efectuate de la independență până astăzi să stea după gratii. Anume reunirea ne va asigura cu niște instituții funcționale, la care cetățeanul va putea întotdeaună să apeleze în cazul în care a fost nedreptățit.

De aceea, vom ieși pe 16 mai în Piața Marii Adunări Naționale, sau în fața consulatelor Republicii Moldova din orice alte orașe ale lumii, pentru a cere reunirea!

Manifestația de pe 16 mai este apolitică; nu venim să susținem nicio formațiune înscrisă în cursa electorală, de aceea participanții sunt rugați să nu aducă însemne de partid. Dincolo de aceasta, la manifestare sunt bineveniți absolut toți, indiferent de apartenența etnică, religie, gen și partidul politic pe care îl susțin sau l-au susținut. Pe 16 mai vom fi mulți, vom fi uniți, vom fi puternici!

P.S. Iar până atunci, mai menționez un eveniment foarte atrăgător: mâine, pe 9 mai, începând cu ora 16:00, pe strada pietonală „Al. Diordița” din Chișinău, veți avea ocazii să primiți o carte gratis! Detalii aici.

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole