PD sare în apărarea separatiștilor din Găgăuzia și amenință Unioniștii?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

PD sare în apărarea separatiștilor din Găgăuzia și amenință Unioniștii

PD sare în apărarea separatiștilor din Găgăuzia și amenință UnioniștiiConsider că este un caz fără precedent și luare de nas la purtare din partea Partidului Democrat, în partea ce ține separatismul și unionismul.

Astfel, după cum a anunțat și Marian Lupu, ca reacție la solicitarea Consiliului Unirii, în Moldova urmează să fie puși la închisoare persoanele care doresc Unirea cu România, iar persoanele care propagă și încurajează separatismul vor sta la loc de cinste, cu protecție de la Chișinău, poate chiar și cu protecție instituționalizată prin lege.

Afirmații președintelui PD, fiind și poziția întregului Partid Democrat, ar crea un precedent destul de periculos pentru Moldova. Toate acestea ar însemna că PD sare în apărarea separatiștilor din Găgăuzia și amenință Unioniștii?

Din moment ce Găgăuzia primește asigurări și protecționism de la Chișinău, garantate de pe acum verbal de liderii PD, pot apărea alte focare politice-separatiste, sau întărirea separatismului în Transnistria, precum și izbucnirea unor conflicte de acest gen în nordul Republicii, la Bălți.

Cu toții cunoaștem suportul Găgăuziei acordat administrației orașului Bălți, precum și forțelor pro-ruse, direcționate în Nord. Aici trebuie să ne amintim despre participarea Guvernatorului Găgăuziei la protestul pașnic din 5 august 2012, organizat de Acțiunea 2012, care a fost transformat într-o bătaie cu ouă, stropită la urmă cu bere din belșug, turnată de un alt lider extremist din Moldova, lângă umărul cărui a fost, după cum am menționat, administrația Găgăuziei.

Făcând trimitere din nou la declarația lui Marian Lupu, președintele PD, publicată pe www.publika.md, aflăm din aceasta că Partidul Democrat pregătește un pachet de legi, ce vor veni să pedepsească măsurile antistatale.

Reacția acestuia a fost în urma demersului Consiliului Unirii, privind excluderea unor articole din legea despre statutul Găgăuziei, inclusiv dreptul autonomiei la autodeterminare externă în caz de schimbare a statutului Republicii Moldova, informează Publika.

Solicitarea CU a fost după ce Formuzal a anunțat că în Găgăuzia ar putea fi creat un Departament al Afacerilor Externe, aparte de Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene al Republicii Moldova care, într-un stat unitar și suveran, este unica instituție abilitată cu afacerile externe.

Prin inițiativa de instituire a relațiilor externe proprii, Găgăuzia, precum și alte regiuni din Republica Moldova, mai cu seamă regiunea de Nord, fac pași spre nesupunerea în fața legislației și reglementărilor Republicii Moldova, iar pentru toate acestea dețin suportul necesar, confirmat și astăzi de Marian Lupu.

Presa din Moldova, în loc să se intereseze de situația Republicii Moldova ca stat, sau ca ”pâine mâncată” de separatism, se ocupă astăzi, ieri, câteva zile în urmă și câteva luni înainte cu lucruri extrem de separate, departe de problemele reale ale Moldovei, inclusiv tema lichidării Țării Moldovei de către separatiști, cu sancționarea și schilodirea celor care solicită lipsirea extremiștilor și separatiștilor de anumite drepturi.

Poziția liderului PD este clară, mai cu seamă că la sudul țării acest partid se simte confortabil, unde ar considera că administrează o altă țară deja, o regiune cu drepturi și libertăți depline, încercând să stabilească prin intermediul Găgăuziei relații proprii, pentru interesele unui cerc strâns de persoane, destul de periculoase Moldovei.

Acestea fiind petrecute și întâmpinate zi de zi, pe lângă cazuri de omor tăinuite și trageri de păr la TV, în scopul populismului, se gândește cineva ce rămâne din Moldova, în condițiile în care Găgăuzia decide într-o zi separarea de RM, fiind urmată de Bălți, cu o bucată din regiunea de Nord, precum și cu intensificarea demonstrării de forțe și acțiuni separatiste din stânga Nistrului?

Se gândește cineva că putem ajunge și la conflicte armate, alimentate de dorința de a conduce și de a face cât mai mulți bani, indiferent de consecințe?

Se gândește cineva că anumite partide parlamentare protejează în prezent separatiștii?

Cu siguranță nu, pentru că pe mulți voi, cei care sunteți poporul acestei Țări, consumați pentru a aduce trafic portalurilor de știri, dar pe lângă acest consum trec atâtea lucruri murdare…

În acest caz ar trebui să luăm exemplu de la România care în art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranța națională a României a prevăzut că “h) inițierea, organizarea, săvârșirea sau sprijinirea în orice mod a acțiunilor revizioniste, separatiste care pot pune în pericol sub orice formă unitatea și integritatea teritorială a României, precum și incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept” se percep ca amenințări la adresa siguranței naționale a României.

Acțiuni „revizioniste şi separatiste” în legislația Republicii Moldova nici nu se regăsesc ca amenințare sau infracțiune ori contravenție şi duce la promovarea separatismului ca fenomen juridic nereglementat cu consecințe periculoase pentru teritoriul românesc din Basarabia.

www.gandrabur.net

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii