PCRM: de la „voroninism” la „maoism”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am spus-o şi voi repeta de mai multe ori: PCRM nu are şanse de a supraviețui pe scena politică în formula actuală. Cauzele unei degenerări politice nu constau atât în popularitatea politică, ci în lipsa unui capital politic (identitate politică, ideologie, mesaj, încrederea populaţiei etc.), dar şi al unor personalităţi carismatice. Decesul Partidului Comuniştilor a început cu adevărat în anul 2010, când în lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare nu s-au mai regăsit „greii” partidului. Rândurile formaţiunii au trecut printr-un proces de purificare, iar în locurile vacante au fost aduse persoane oportuniste şi tineri lipsiţi de experienţă politică.

Ar părea că „reînnoirea” rândurile nu poate fi decât o strategie binevenită, însă în condiţiile în care oponenţii sunt înarmaţi cu cadre din „generaţia Soros”, formate în anii 90, cu o bogată experienţă în domeniul civic (şi „mai puţin civic”) şi relaţii cu organizaţii internaţionale, pasul comuniştilor nu a fost decât un gest de autocastrare. Tabăra liberal-democraţilor s-a înarmat cu nişte cadre destul de puternice, alături de care noii activişti PCRM par nişte personaje caraghioase şi slab pregătite.

La ora actuală, PCRM are doar două personalităţi capabile să scoată partidul în evidenţă: Mark Tkaciuk şi Vladimir Voronin. Desigur, cea mai mare pondere o are Voronin. Astfel, dacă mâine liderul comunist ar avea vreun infarct, începând cu ziua următoare, partidul său ar cădea mai jos de zero în simpatiile populației. Aşa cum Voronin se află la o vârstă înaintată (72 de ani), soarta partidului atârnă de un fir de păr, iar cifrele de sondaje nu sunt decât o iluzie. Chiar dacă PCRM se mai bucură de o oarecare simpatie printre moldoveni, în interiorul acestuia crește o tumoare malignă, neobservabilă la prima vedere, care va distruge acest organism politic într-un timp foarte scurt.

Între timp, toată activitatea ideologului Mark Tkaciuk se îndreaptă tot mai mult spre transformarea PCRM într-o formaţiune maoistă, care s-ar limita la un public restrâns – tineretul teribilist de stânga, din mediul urban, vorbitor de limba rusă. Protestele de stradă, mesaje „revoluționare” resping tot mai mult electoratul în vârstă şi atrag segmentele marginale ale societății. Anume spre o astfel de perspectivă se mişcă Tkaciuk. Dispariția lui Voronin nu va face decât să încunune această operă.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole