PCRM – de la revoluţia de „cafenea” a lui Voronin, la EMBARGOU ?!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De cînd au pierdut puterea în 2009, comuniştii au organizat tot felul de mitinguri şi proteste, şi ne tot ameninţă cu organizarea unei revoluţii de catifea, sau mai nou de cafenea. În susţinerea acestei ipoteze, sunt şi imagini pe internet, cum fruntaşii PCRM instruiesc tinerii pentru a face faţă unor lupte stradale.  Şi credeam eu că astea ar toate mijloacele lor, ce pot fi utilizate împotriva actualei guvernări, în scopul de a prelua puterea.

Însă comuniştii de la noi pot mai mult, cel puţin asta a dat de înţeles ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ce a declarat că unii politicieni moldoveni se deplasează personal la Moscova ca să convingă autorităţile ruse să impună Republicii Moldova aceste embargouri pentru ca să preseze ţara. Din actualele partide aflate în opoziţie, este lesne de înţeles că ministrul s-a referit la comunişti. Ei şi sunt cei mai apropiaţi Moscovei, pledează pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. Iar ruşii numai asta şi aşteaptă, ca să revină comuniştii la guvernare.

PCRM ne împinge spre un adevărat război economic cu Rusia, iar embargoul asupra vinurilor ar fi doar începutul tuturor relelor. De curînd în presă au apărut zvonuri, precum că embargoul va fi extins şi asupra fructelor şi legumelor moldoveneşti. Şi cu toate că nu există nici o declaraţie oficială din partea autorităţilor ruse, totuşi au fost întoarse în ţară mai multe camioane cu mere şi prune.

Comuniştii probabil au pus în aplicare acest plan, pentru că nu cred că Uniunea Europeană o să ne întindă o mînă de ajutor, ceea ce îi va dezamăgi pe moldoveni, şi au astfel alegerile ca şi cum cîştigate. Unii spun că PCRM procedează acum ca şi în 2001, cînd la fel, în parteneriat cu Mosocva, au presat moldovenii, cu tot felul de deconectări de la energia electrică şi astfel au luat puterea.

Ceea ce mă deranjeză pe mine, este că de la jocuri politice mărunte (proteste, mitinguri, dezertări din partide), s-a ajuns prea departe, şi acum au de suferit cetăţenii Republicii Moldova. Autorităţile ruse, dar şi PCRM, ar trebui să înţeleagă că acest război (economic) total nu este necesar. Nu poţi distruge economia ţării pentru a obţine dividente electorale. Nu-ţi poţi trăda cetăţenii care ţi-au acordat vot de încredere!

Valeriu Lazăr ne spune că economia Republicii Moldova va rezista la testul impus de Federaţia Rusă, dar nu se ştie dacă şi politicul moldovenesc va fi la fel de rezistent.

Eu cred că o să rezistăm, pentru că avem sprijinul UE. Parlamentul European deja a adoptat o rezoluţie în susţinerea ţărilor-membre ale Parteneriatului Estic, afectate de represiunile comerciale ale Moscovei.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole