PCRM – „câinele de pază” al guvernării?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cea mai mare frică o are omul faţă de necunoscut. Mai exact, îi este teamă de lucruri imprevizibile, necontrolabile, care l-ar prinde pe om în momentul în care el nu va reuşi să reacţioneze. O frică similară are orice guvernare, inclusiv cea pe care o avem noi.

În condiţiile în care situaţia din ţară degradează, iar unele segmente ale partidelor care se află azi în fruntea ţării, se grăbesc să părăsească nava naufragiată – semn că se apropie o furtună, frica de necunoscut devine tot mai mare. Problema este că nimeni nu ştie din ce direcţie va veni şi ce va reprezenta această “furtună politică”.

Ne-am înşela amarnic dacă am considera că principalul oponent şi izvorul temerilor pentru cei de la conducere reprezintă PCRM. În pofida mesajelor sale militante, comuniştii rămân a fi un actor cu un comportament previzibil, ancorat în interesele celor câteva grupuri care au acaparat puterea politică din ţară. A nu se uita de acelaşi Plahotniuc, a cărui ascensiune este strâns legată de Partidul Comuniştilor. În plus, nu trebuie să uităm că PCRM nu reprezintă un concurent pentru partidele aflate la guvernare, care au proprii felii electorale specifice.  În cele mai dese cazuri, Dreapta şi Stângă încearcă să-şi păstreze intacte propriile sale felii prin ajutorarea reciprocă. Nu este excepţie nici cazul politicii moldoveneşti.

În condiţiile creşterii unui potenţial pentru instabilitate socială, acţiunile „revoluţionare” ale PCRM convin de minune guvernării. Comuniştii joacă perfect rolul de „bici” împotriva oricăror încercări de structurare a unei opoziţii care ar putea să prezinte o alternativă reală pentru actuala guvernare. Desigur, cel mai mult, PLDM, PL şi PD se tem de apariţia unor actori politic concurenţi, care i-ar putea elimina de pe scena politică.

De unde ar putea apărea aceşti actori? Chiar din interiorul celor trei partide, din anumite segmente care nu se mai simt confortabil sub actuala guvernare şi încearcă să se regrupeze sub alte formule. Îndeosebi, e vorba de oamenii din teritoriu: oameni de afaceri şi aleşi locali. Iată că în viitorul apropiat se anunţă organizarea unor acţiuni de proteste ale aleşilor locali (chiar şi acelor din partidele de guvernare), nemulţumiţi de tărăgănarea votării unor legi importante pentru asigurarea autonomiei locale. Urmează şi proteste agricultorilor, nemulţumiţi de majorarea cotelor TVA la produse alimentare.

Uite aici apare PCRM, dar şi misteriosul „plan anti-Vilnius” ca instrument de anihilare a oricărei opoziţii care ar putea submina actuala putere. Observaţi atent cum orice formă de nemulţumire civică, care nu ar apărea în spaţiul public, este imediat „demascată” de vajnicii „analişti politici” sau jurnalişti drept – „conspiraţie comunistă” sau „conspiraţie rusească”, prin care se doreşte (Doamne Fereşte!), „devierea Republicii Moldova de la parcursul său european”. Desigur, urmează marginalizarea şi izolarea informaţională a celor nemulţumiţi.

Cu alte cuvinte, lumea este împărţită în două tabere distincte: partidele de la guvernare, „de care depinde viitorul european al Moldovei”  şi “duşmanii de moarte ale integrării”, care se opun acestui vis.

Aşa cum „integrarea europeană” reprezintă un „ideal sfânt” – devine deplin justificată orice formă de represiune împotriva duşmanilor ei, fie ea legală, fie ilegală. Orice băbuţă flămândă, orice copil orfan sau un câine vagabond devine un „agent al comuniştilor”, care încearcă să discrediteze „preacurata şi nevinovata” guvernare, iar acţiunile PCRM se sicronizează perfect cu această strategie. “Guvernarea” şi “opoziţia oficială” nu sunt decât nişte vase comunicante.

În timp ce PCRM joacă rolul de câine de pază al puterii, au loc cele mai mari jafuri din istoria Republicii Moldova, poporul stă cu ochii în soare, iar cei care ar trebui să se opună nelegiurilor – tac, de frica de a nu fi etichetaţi şi ei ca „duşmani ai poporului”. Cine aşteaptă vreo revoluţie realizată de comunişti – în zadar o aşteaptă. O adevărată revoluţie se poate naşte doar în afara partidelor politice.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole