PATRIOTISMUL CONFISCAT DE POLITICIENI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Peste 200 de reprezentanți ai administrației locale din Republica Moldova și România s-au întâlnit la Iași în data de 10 martie 2018 la prima conferință comună a aleșilor locali unioniști de pe cele două maluri ale Prutului. La eveniment au participat primarii și consilierii din Republica Moldova care au semnat Declarațiile de Unire, precum și omologii lor din România. Participanții la conferință au creat Liga Aleșilor Unioniști și l-au ales ca președinte al acesteia pe primarul Iașului, Mihai Chirica. În rezoluția acestei conferințe, aleșii locali din România și Republica Moldova au solicitat Parlamentelor de la București și Chișinău să emită o declarație comună privind reîntregirea națională prin Unirea celor două state.

Voi aminti că, la începutul lunii februarie, când a vizitat Chișinăul, primarul municipiului Iași a anunțat că va realiza trei proiecte în capitala basarabeană. Este vorba de reabilitarea clădirii în care a funcționat în urmă cu o sută de ani Sfatul Țării, crearea unui centru de cercetare etnică, și a unui centru de pregătire a medicilor și angajaților medicali în vederea asistenței persoanelor în etate.

Declarațiile de unire ale aleșilor locali moldoveni sunt condamnate de președintele Igor Dodon. El spune că, adeziunea aleșilor locali la lichidarea statalități moldovene este o încălcare a Constituției statului moldovean. Președintele moldovean a propus modificarea legislației penale, astfel încât cei care își dau adeziunea pentru lichidarea statalității moldovenești să poată fi trași la răspundere.

Dacă președintele Dodon vede o amenințare, fie ea și simbolică, în adeziunile pentru unire ale primarilor moldoveni, ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, spune că aceste declarații nu au valoare juridică și că ele sunt „expresia unei dorințe”. „Declaraţiile privind unirea pe care le-au adoptat mai multe municipalităţi sau conduceri de comune din Republica Moldova sunt de fapt expresia dorinţei de a fi mult mai aproape de România. Ele nu au valoare juridică, sunt expresia unei dorinţe pe care o înţelegem şi pe care o respectăm. (…) Ele nu au niciun fel de valoare juridică şi nu afectează în niciun fel relaţiile noastre cu Republica Moldova”, a spus Meleșcanu.

Ministrul român de externe a explicat poziția oficială a statului român. Conduita se pliază perfect pe cea enunțată de către președintele Iohannis care a promulgat recent o lege care permite localităților din România să ofere finanțare localităților din Republica Moldova ori din Ucraina. Legea vine să ușureze crearea unui cordon ombilical, financiar/economic și cultural, între România și Republica Moldova. Potrivit legii, autorităţile publice locale din România pot aproba finanţarea proiectelor propuse de către autorităţile locale din Republica Moldova şi Ucraina, în baza acordurilor de înfrăţire/cooperare încheiate. Un număr impresionant de localități moldovene și ucrainene au semnate acorduri de cooperare și parteneriat cu localități din România. Existența acestei legi va ușura implementarea proiectelor primarului de Iași în municipiul Chișinău, dar și pe cele anunțate de primarului Bucureștiului, Gabriela Firea. Primarul general al Bucureștiului a anunțat, că este gata să ofere ajutor financiar pentru consolidarea unei maternități și a unui liceu din Chișinau. Faptele concrete sunt cele care contează, ele pot schimba mentalitatea sovietică a locuitorilor dintre Prut și Nistru.

Explicațiile oferite de ministrul de externe al României ar trebui să îl liniștească pe președintele Dodon. Declarațiile de unire sunt simbolice și nu au valoare juridică. Doar că, entuziasmul primarilor moldoveni este exploatat de președintele Dodon pentru a își ține în priză simpatizanții. Ar fi fost o gravă eroare să nu procedeze așa. Datele BOP din noiembrie 2017 arată că 56% din respondenți s-au declarat împotriva unirii Republicii Moldova cu România.

Cât despre interesul primarului de Iași, Mihai Chirica, pentru spațiul basarabean el este unul care pleacă din nevoia de a oferi un răspuns exlcluderii din PSD. Voi aminti că membrii Biroului Permanent Județean Iași au votat la 9 februarie excluderea primarului Chirica din Partidul Social Democrat. Imaginea de unionist pe care și-o construiește face parte dintr-o strategie de apropiere a acestuia de partidul condus de Traian Băsescu, singurul partid unionist din România. Voturile moldovenilor cu buletin de Iași l-ar putea ajuta decisiv pe Chirica dacă decide să candideze sub umbrela PMP sau independent.

Observ că idealurile Marii Unirii din 1918 sunt folosite în scop electoral. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, și-a manifestat deja aceaastă îngrijorare subliniind într-un interviu recent că sentimentul sincer al unioniștilor, „ar putea fi confiscat de politicieni”.

Confiscarea patriotismului are o singură clemență – ar fi o dovadă de naivitate ca acest sentiment, în Anul Centenarului, să nu fi fost exploatat. Le recomand însă politicienilor, români/moldoveni, să citească și manualul de instrucție. Unde scrie clar că folosirea neatentă ori în stare de afect a Unirii trezește grave reacții adverse.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole