PAS va înainta PROPRIUL candidat la alegerile anticipate pentru primăria capitalei

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, Andrei Năstase, partenerul de „alianță” a Maiei Sandu a fost înaintat drept candidat pentru funcția de primar al Municipiului Chișinău. În cadrul aceleiași conferințe, Platforma DA a cerut PAS-ului să îi ofere sprijin politic, la fel cum s-a întâmplat în 2016, când Năstase și-a retras candidatura în favoarea candidatului comun al opoziției extraparlamentare, Maia Sandu.

PAS aproape sigur nu va oferi acest sprijin lui Năstase și va înainta propriul candidat. Explicația este una foarte simplă, partidul Maiei Sandu este mult mai popular decât cel al lui Năstase și ar fi o greșeală fatală dacă PAS ar ceda acum. Ar fi o dovadă de imaturitate politică. Alegerile din Chișinău sunt o importantă oportunitate pentru PAS de a-și crea o organizație puternică în Chișinău și de a-și crea o bună platformă pentru alegerile parlamentare din sfârșitul acestui an.

Pentru a crea acea platformă pentru parlamentare, e nevoie de voci peste tot, inclusiv în Consiliul Municipal Chișinău, e nevoie de cât mai multe voci pentru a putea promova politicile propriului partid, pentru a putea fi auziți de cât mai mulți cetățeni ai capitalei, unul din cele mai importante bazine electorale pentru PAS, de altfel. Pentru a avea aceste voci în CMC, este nevoie ca cât mai mulți membri ai acestui partid să acceadă în instituția dată.

O concluzie firească, listele pentru primari sunt aparte, iar cele pentru consiliul municipal sunt cu totul altceva. Ce încurcă oamenii să voteze pe Andrei Năstase drept primar și PAS pentru consiliu municipal? Pentru o mică parte a electoratului evident că nu este o problemă, dar la mijloc e altceva, cultura politică a alegătorului clasic despre care tot se vorbea în perioada promovării sistemului electoral uninominal și mixt. Aceeași „alianță” spunea că alegătorul nostru nu prea are cultură politică și din acest motiv o să-i fie greu să se dumerească care-i treaba cu acele liste.

Deci, dacă candidatul Platformei DA, Andrei Năstase este susținut de PAS, atunci chiar și susținătorii de moment al PAS-ului vor vota instinctiv pentru Platforma DA nu doar în buletinul ce ține de primar dar și în buletinele pentru consilieri municipali. Este o chestiune de cultură și educație politică, instincte, iar consilierii Maiei Sandu ar face o enormă greșeală dacă nu ar conștientiza pericolul care vine. Sondajele spun că PAS-ul nu crește în preferințele oamenilor, iar alegerile locale din Chișinău ar putea și să îi facă să cadă în aceste sondaje.

Regula greblei, a bumerangului sau karma, spuneți-i cum doriți, dar așa cum Andrei Năstase și-a risipit capitalul politic în favoarea Maiei Sandu atunci când a decis să cedeze în favoarea ei la alegerile prezidențiale, acum PAS-ul o poate păți la fel. Și nu cred că e cazul să se gândească că ambele partide ar avea de câștigat, că în alegerilea astea cumva ar putea atrage un procent bun de noi susținători, bazinul electoral în care se scaldă aceste două partide nu este chiar atât de mare, și oamenii de la cârma ambelor partide conștientizează acest lucru.

Deci, așteptăm în zilele ce urmează un anunț al PAS-ului de înaintare a propriului candidat pentru funcția de primar general al Municipiului Chișinău.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Macovei Pavel

Macovei Pavel

Sunt student la Relații Internaționale, poate datorită acestui fapt am o percepție diferită față de mediul politic. Sunt împotriva manipulării și a propagandei, consider că aceste două lucruri strică din farmecul acestui domeniu. Și prin propriile...

Ultimele articole