Partidul Socialiștilor este cel mai avantajat de Alianța PD-PLDM-(PCRM)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Inevitabilul s-a întâmplat. Avem până la urmă o alianță șubredă, iar în câteva zile vom avea și un Cabinet de miniștri minoritar, format din oamenii PD și PLDM, susținuți de PCRM, fără șanse sigure că apucă „ziua de mâine” (Moldova cunoaște deja istoria unui Guvern minoritar, încheiată fără happy-end – Guvernul Sturza).

Liderii celor două partide pro-europene (PD și PLDM) anunță cu pieptul deschis că actul guvernării va fi dus de ei, și toată responsabilitatea va fi pe spinarea partidelor pe care le conduc. Totodată, ei înclină să mulțumească Partidului Comuniștilor pentru suportul acordat. Tot acești lideri politici încearcă să ne spun că, prin formarea Alianței „Moldova pentru Europa (AME), au salvat de fapt cursul european al Republicii Moldova (Nu am înțeles până la urmă care era pericolul dacă participa și Partidul Liberal la actul guvernării, poate vom înțelege acest „pericol” peste câțiva ani).

Din punctul meu de vedere, formarea Alianței AME este mai mult un avantaj politic pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Anume PSRM și Dodon vor fi cei care vor culege toate beneficiile din nereușitele și consecințele certurilor dintre Filat și reprezentanții PD. Anume aceste două partide europene vor discredita în următorii patru ani mesajul ”pro-european”, iar la următoarele alegeri PSRM va lua peste 61 de mandate, așa cum au luat comuniștii când poporul s-a cam săturat de „democrații” pro-europeni de până în anul 2001.

Fiecare pas stângaci al PD și PLDM va fi taxat la maxim de PSRM. Socialiștii probabil vor deveni, începând de zi, cei care vor monitoriza de aproape și amănunțit tot ce se întâmplă în Moldova, iar fiecare greșeală va fi puternic mediatizată și arătată cu degetul că este făcute depro-europeni.

Soarta PCRM la fel este pecetluită. Ei nu vor mai avea motive să critice puterea formată din PD și PLDM. Respectiv, ei nu vor fi o opoziție adevărată, iar susținerea guvernanților va fi o dovadă că nu sunt sinceri cu propriul electoral de stânga. Nu știu câți s-au dezamăgit acum de echipa lui Voronin, însă sunt sigur că mulți s-au convins acum că ideologia comunistă din Moldova este doar o fățărnicie electorală, iar toate hățurile acestui curent vor trebui să fie transmise unui alt lider politic. Se repetă cazul Usatîi, însă fără ca PCRM să fie exclus din lista electorală. PCRM singur s-a exclus din lista opoziției, iar pentru acest lucru socialiștii nu au nimic altceva de făcut decât să zâmbească frumos și să aștepte următoarele alegeri parlamentare.

Totuși, cei care au votat PD și PLDM în mare parte au fost stângaci. Au fost dreptaci doar cei care l-au votat pe Iurie Leancă. Îmi pare rău că Filat se folosește de voturile acumulate de premier.

Comentarii