Partidul Mişcarea Populară şi Forţa Civică au trecut Prutul ÎMPREUNĂ! MRU – candidatul dreptei la prezidenţiale

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deloc nesemnificativ, evenimentul a avut loc la Chişinău chiar înaintea Hramului capitalei, lăsându-se cu ecouri auzite până hăt peste Prut. Greii celor două partide, Mihai Răzvan Ungureanu, Eugen Tomac şi Teodor Baconschi au înţeles că UNIREA FACE PUTEREA şi au anunţat la un offline, în faţa formatorilor de opinie de la Chişinău un început de dialog privind consolidarea dreptei înaintea prezidenţialelor. 

Prezenţa politicienilor români a fost una impecabilă, atât ca formă, dar şi ca fond. A fost o atmosferă degajată şi deschisă, excepţie care prinde bine şi contrastează frumos pe fondul deprinderii generale a politicienilor de a transmite semnale audienţei într-un mod formal, oficial şi plin de pafos. S-au luat toate întrebările, indiferent de gradul de comoditate a acestora.

Deşi cei prezenţi au evitat terminul fuziune şi au preferat noţiuni mai prudente, de genul „început de dialog”, „discuţii”, „perspective” este evident că zarurile au fost aruncate şi jocurile au fost făcute. Opoziţia de dreapta de la Bucureşti anunţă că „nu mai există timp” pentru a lupta separat, fiind decisă o fuziune (forma urmând a fi încă decisă) a Partidului Mişcarea Populară a lui Eugen Tomac şi Forţei Civice a lui Mihai Răzvan Ungureanu, fiind identificat deja şi un candidat comun al dreptei pentru prezidenţiale, MRU, deşi acesta a prezentat faptul în calitate de perspectivă, care urmează încă a fi formalizată prin decizii de partid.

Mi-a plăcut prestaţia  lui MRU. A vorbit despre imperativitatea consolidării dreptei, doar aceasta fiind în stare să oprească o guvernare eşuată a USL, fiind susţinut în acest sens şi de Eugen Tomac. Nu a evitat declaraţiile tari. Premierul Ponta a fost acuzat de lipsă de patriotism în relaţia cu Republica Moldova. S-a adus exemplul lucrărilor invizibile de la gazoductul Iaşi-Ungheni şi anemia guvernării de la Bucureşti în problema embargoului politic aplicat de Rusia la importul vinurilor moldoveneşti. S-a anunţat chiar că după offline oficialii urmează să meargă să cumpere vin moldovenesc, în calitate de act de susţinere a Moldovei, Tomac anunţând pentru perioada 13 – 17 noiembrie o expoziţie de vinuri moldoveneşti la Parlamentul României.

MRU a fost foarte acid în abordarea chestiunii de actualitate legate de gazoductul Iaşi-Ungheni. „Fiecare zi care se pierde în conexiunea Republicii Moldova la sistemul energetic european este un atentat reuşit la independenţa şi suveranitatea Moldovei” a fost cea mai tare declaraţie de la eveniment şi a fost de câteva ori repetată de prezidenţiabil. Eugen Tomac a susţinut ideea, arătându-se deranjat de recenta amânare a termenului anunţat pentru darea în exploatare a gazoductului. El a anunţat că-şi asumă organizarea în februarie 2014 (deadline-ul nou anunţat pentru darea în exploatare) a unei deplasări comune pe şantier, Tomac fiind convins că şi noul termen va fi ratat. În acest sens Tomac a întrebat retoric şi foarte ascuţit dacă nu cumva Ponta execută vreo înţelegere cu ruşii în ceea ce ţine de sabotarea lucrărilor la gazoduct.

offline_MRU_TomacMRU a fost întrebat, foarte incomod, de ce nu s-a reuşit implementarea proiectelor legate de gazoduct în perioada guvernării PDL, din care a făcut parte şi MRU. În calitate de răspuns, mingea a fost aruncată înapoi peste fileu, fiind acuzat faptul că până în 2009 guvernarea comunistă de la Chişinău a fost foarte necooperantă în acest sens, proiectul având nevoie de susţinere bilaterală. Nici după 2009 situaţia nu s-a schimbat prea mult, „alianţele de guvernare de la Chişinău fiind făcute în restaurant”, aceasta fiind o altă declaraţie tare a lui MRU.

Teodor Baconschi, fostul ministru de Externe şi diplomatul de carieră cu origini basarabene a răspuns la întrebarea delicată privind ratificarea tratatului de frontieră, faţă de care preşedintele Băsescu şi-a arătat reticenţa în timpul recentei întrevederi cu speakerul Corman. Baconschi a anunţat presiuni din partea Germaniei privind ratificarea acestui tratat, considerate exagerate şi venite în contextul aranjamentelor făcute de nemţi cu Federaţia Rusă privind reglementarea conflictului transnistrean. Vicepreşedintele Forţei Civice pune până la urmă tărăgănarea ratificării acordului pe seama ineficienţei actualei majorităţi parlamentare de la Bucureşti.

Am întrebat despre atitudinea faţă de curentul unionist, care se face tot mai auzit şi văzut în ultimul timp pe ambele maluri ale Prutului, chiar pentru duminica următoare fiind programat un marş unionist la Bucureşti. Răspunsurile au fost foarte prudente, dar sincere, insistându-se pe ideea anunţată şi anterior de Eugen Tomac: o singură naţiune, două state, reunificarea neamului urmând să aibă loc în Uniunea Europeană. Eugen Tomac consideră că vocile care susţin unionismul sunt binevenite, MRU considerând că atunci când unirea va fi cerută de sute de mii de voci de la Bucureşti şi Chişinău, cerinţele vor fi auzite şi de politicieni. Până atunci, Tomac propune continuarea eforturilor pentru simplificarea procedurilor de redobândire a cetăţeniei române şi alte acţiuni concrete de apropiere a celor două maluri de Prut, cum ar fi emisia în România a postului public de televiziune Moldova 1, care urmează a fi lansată în curând. În context, Teodor Baconschi a amintit că unirea a fost ratată în anul 1990, din cauza lui Ion Iliescu.

Participanţii la offline au căzut de acord în privinţa imperativităţii implicării mai active a Bucureştiului în procesul de informare a moldovenilor despre Uniunea Europeană, fiind bine concluzionat că forţele care pledează pentru integrare în Uniunea Euroasiatică sunt mult mai active în acest sens. Urmează ca atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti să fie elaborate programe comune de activitate pentru acest obiectiv. Eugent Tomac a anunţat apropiatele alegeri europarlamentare în calitate de bună oportunitate pentru a promova UE la Chişinău, promiţând să aducă în Moldova candidaţii PMP pentru Parlamentul European. Să fie! UNIREA FACE PUTEREA!

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole