Partenerii politici a lui Renato Usatâi vor ca hotarul „Novorusiei” să fie râul Nistru. Usatâi: suntem gata să vă ajutăm!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un subiect foarte important ce ține de securitatea Republicii Moldova și integritatea ei teritorială, a trecut aproape neobservat de mass media dințara noastră. Mai întâi, primarul municipiului Bălți, Renato Usatâi, care a implimentat cu succes programul de e-guvernare, conducând de peste 4 luni orașul prin skype, a semnat un acord de colaborare cu PLDR-ul lui Vladimir Jirinovschi. Apoi, liderul enclavei separatiste din Donețk, Alexandr Zaharcenko a declarat că frontiera de stat a autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), în viitorul apropiat ar putea trece în regiunea râului Nistru.

Vladimir Jirinovschi susține direct toate enclavele separatiste de pe teritoriul fostei URSS, inclusiv Transnistria și Donețk-ul. De mai multe ori, Jirinovschi spune ceea ce nu-și permitea să spună Putin, precum că Rusia dacă va dori, va ocupa în câteva ore orașul Kiev, sau că tancurile rusești sunt pregătite să recupereze fostul teritoriu sovietic. Și Rusia a pus în aplicare acest plan prin anexarea oficială a Crimeei. Chiar dacă Republica Moldova nu a recunoscut independența și ulterior anexarea acestui teritoriu de către Federația Rusă, Renato Usatâi a făcut acest lucru, participând la diferite forumuri organizate de liderii separatiști din regiune.

La semnarea acordului cu Jirinovschi, Usatâi a promis că după ce rezolvă problemele pe care le are cu actuala guvernare pro-europeană de la Chișinău și împreună cu partenerii săi politici de aici va prelua puterea în stat, este gata să pună umărul și să ajute Rusia și separatiștii din Donețk în războiul contra Ucrainei.

Iar pe lângă Andrei Năstase, Renato Usatâi are mulți parteneri politici la Chișinău. Parteneri care am văzut că se mobilizează foarte ușor atunci când vine vorba de organizarea protestelor violente, de atacuri asupra instituțiilor de stat și desigur propagandă online. Sau noi asistăm în continuare la un agresiv război informațional, dirijat de forțe de la Kremlin. Aceleași forțe care au organizat războiul hibrid în Ucraina și care în prezent îi organizează liderului de la Minsk, Aleksandr Lukașenco, tot mai multe proteste, ca replică a declarațiilor tăioase la adresa Rusiei și Uniunii Vamale, ce le-a făcut în ultima perioadă Lukașenco.

De ce am scris că Năstase, dar nu Dodon ar fi principalul partener politic a lui Usatâi de la Chișinău?  În primul rând că Năstase și Usatâi nu mai au încredere în Dodon și-l acuză de parteneriat cu Plahotniuc. În al doilea rând, cu ceva timp în urmă, Năstase a fost la Moscova, unde datorită lui Usatâi a fost primit de mai mulți oameni influenți din Rusia, care i-au promis sprijin în lupta contra lui Plahotniuc. Și nu în ultimul rând, pentru că s-a văzut în cadrul protestelor de anul trecut cât de bine poate conlucra Năstase cu Usatâi și cât de ușor poate renunța Năstase la integrarea europeană, de dragul „salvării naționale”. Întâmplător sau nu, azi Andrei Năstase, împreună deja cu partenerii săi, Maia Sandu și Viorel Cibotaru, au declarat că au de gând să organizeze proteste masive. La fel de întâmplător, pentru Rusia este deja o tradiție ca anume primăvara să organizeze în fostele republici sovietice proteste, provocări sau chiar conflicte militare. Și am să amintesc aici că polițiștii moldoveni au fost atacți de separatiștii din Tiraspol pe data de 2 martie 1992.

Cei care pun la cale și organizează proteste în fostele republici sovietice nu au nevoie de prea multe argumente ca să scoată oamenii în stradă. Ori dacă nu sunt deloc, ei le inventează. În Moldova, cei care amenință cu proteste în masă, au invocat drept argument proiectul de lege privind votul uninominal, chiar dacă circa 80% din moldoveni vor să-și aleagă direct deputații. Aceleași forțe au scos moldovenii în stradă și în trecut, doar că atunci au protestat pentru alegerea directă a președintelui țării.

Acum, protestele consider că pot fi organizate mult mai bine de opoziție din două motive:
1. experiența acumulată
2. Renato Usatâi este la Moscova și direct de la „pupitru” va coordona cu partenerii săi de la Chișinău
Iar faptul că Usatâi a primit acum sprijin politic de la al doilea partid ca importanță și influență din Rusia, când a ajuns sub pragul electoral, dar nu atunci când Partidul Nostru era primul în sondaje, nu înseamnă nimic altceva decât faptul că Kremlinul ne pregătește noi surprize.

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole