Parlamentul European si dublul standard

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Parlamentul European a adoptat astazi o rezolutie prin care recomanda Comisiei Europene suspendarea ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, precum si a sprijinului bugetar pentru tara noastra. Unul dintre motivele invocate de grupul popularilor europeni, din care fac parte si partidele de opozitie asa-zis europene de la Chisinau, a fost decizia Curtii Supreme a Moldovei de a invalida alegerile pentru primaria Capitalei. In textul rezolutiei se cere printre altele ca ajutorul financiar sa fie reluat doar daca sunt respectate o serie de conditii, inclusiv validarea acestor alegeri.

Liderii PPDA, PAS si PLDM, care au fost prezenti la lucrarile plenului de la Strasbourg, au prezentat imediat votul pentru adoptarea rezolutiei ca pe o victorie. Insa o victorie impotriva cui? De castigat au, evident, cele 3 grupari politice, sustinute de grupul PPE. Dar cine are de pierdut? Raspunsul corect este: toti cetatenii Moldovei. Pentru ca asistenta financiara si sprijinul bugetar nu erau destinate guvernarii de la Chisinau, ci aveau ca scop realizarea de proiecte si reforme de pe urma carora ar fi beneficiat oamenii.

Dar sa vedem ce mai contine textul rezolutiei: printre prevederi se numara si solicitarea adresata autoritatilor de la Chisinau sa respecte statul de drept si sa asigure independenta justitiei. Aaaaaaa, poftim? Dupa ce tocmai cereau validarea alegerilor pentru primarie, solicita acum respectarea independentei justitiei? Cum vine asta?

Marturisesc ca nu am fost singurul care am remarcat contradictia din text. Mai multi europarlamentari din partea socialistilor si democratilor europeni, ba chiar si din partea popular europenilor au subliniat dublul standard. Europarlamentarul roman Victor Bostinaru si-a exprimat nedumerirea ca dupa ce au acuzat imixtiunea politicului in justitie, eurodeputatii PPE cer acum, nici mai mult, nici mai putin, decat ca politicul sa intervina in justitie pentru a schimba o decizie judecatoreasca definitiva. Il puteti urmari AICI de la minutul 17.14

A fost stupefiat si europarlamentarul polonez Dobromir Sosnierz, care a remarcat ca Parlamentul European condamna Polonia pentru ca nu respecta deciziile tribunalelor, iar acum taxeaza Moldova pentru ca respecta o decizie a justitiei, fie ea si de invalidare a unor alegeri. Pentru conformitate, AICI de la minutul 24.20.

Pe de alta parte, eurodeputatul PPE Jose Inacio Faria a declarat ca daca exista suspiciuni privind independenta justitiei, atunci cu atat mai mult nu ar trebui taiata finantarea pentru realizarea reformelor necesare, inclusiv in domeniul justitiei.

Cam atat despre rezolutia adoptata azi in Parlamentul European. Regret ca lupta politica de la Chisinau a ajuns si in legislativul comunitar si ca unii reprezentanti politici nu au niciun scrupul in incercarea de a castiga puncte, chiar cu pretul compromiterii rezultatelor bune inregistrate pana acum de Moldova.

 

 

 

 

 

Comentarii