Panglica umilirii și panglica demnității naționale. Tu ce alegi?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Panglica Sfântului Gheorghe a fost, inițial, un element constituant al distincțiilor militare în Rusia Țaristă. Acest ordin, însă, a suferit o completă metamorfoză în 2005, la inițiativa lui V.V. Putin, care a decis să-l utilizeze ca instrument de propagandă în promovarea așa-zisei „Lumi Ruse”, care, în viziunea lui Putin, trebuie neapărat să includă și alte țări decât Rusia, și alte popoare decât rușii. Astfel, Putin și ideologii săi au încurajat diseminarea acestei panglici printre civili, cu ocazia Zilei Victoriei URSS în Al Doilea Război Mondial (9 mai). Această panglică și răspândirea ei au devenit, astfel, o expresie a unui entuziasm orb, a unei venerații viscerale față de soldatul sovietic, armata Roșie, iar, prin urmare, și față de Rusia, implicit Putin și „Lumea Rusă”.

Deosebit de șocantă a fost utilizarea acestuia în cadrul Crizei Ucrainene. Panglica Sfântului Gheorghe a fost purtată pe larg de către soldații „anonimi” care au preluat prin forță armată controlul asupra peninsulei Crimeea. Tot ea putea fi zărită în prim-plan la mitingurile separatiste din estul Ucrainei, iar apoi și la soldații insurgenți, atât locali cât și veniți din Rusia, care luptă împotriva guvernului ucrainean. Culmea mârșăviei, în această duminică a fost organizată de către insurgeți o paradă la Donețk, unde au fost aduși prizonieri ai armatei ucrainene pentru a fi batjocoriți de public. Iar peste toate acestea stătea mândru întronată panglica de Colorado. Iată ce a ajuns ea să însemne.

De aceea, am fost profund mâhnit și indignat să o văd zilele astea făcându-și apariția la Chișinău, la unele manifestări care nu marchează altceva decât umilință. E culmea rușinii să faci manifestări în cinstea unui eveniment care a însemnat ruperea națiunii tale în două, și a rezultat în sute de mii de înfometați, și mai mulți deportați, și milioane de oameni deznaționalizați sau privați de avere. Dacă spuneam anterior că Ziua Victoriei URSS în Al Doilea Război Mondial este o sărbătoare străină poporului român, care a fost rupt în două și i s-a impus un regim comunist în urma acestei victorii, atunci „sărbătorirea” Operațiunii Iași-Chișinău chiar întrece orice limite ale logicului. E firesc, însă, că organizatorii acestei manifestări au directive de la Moscova să o facă – astfel se face de la sine înțeleasă și prezența panglicii de Colorado. Însă cel mai trist aspect este faptul că agenții de influență de la Kremlin reușesc să corupă niște români de pe loc, iar aceștia își vând sufletul diavolului și acceptă să fie portavocea lor, creând astfel impresia unei „admirații locale” față de panglica de Colorado, armata sovietică sau „Lumea Rusă”.

Dându-vă seama de ce reprezintă acest simbol monstruos, nu rămâne decât o singură concluzie logică: boicotați panglica Sfântului Gheorghe! Scoateți-o de pe retrovizoarele și antenele automobilelor, iar dacă cineva v-o oferă, nu aveți decât s-o aruncați la gunoi! Iar în schimb purtați tricolorul! Acesta este un drapel adoptat pentru prima dată la 1848, de către intelectualii fruntași ai revoluției pașoptiste, al căror scop era scuturarea suzeranității otomane și a protectoratului rusesc, și unirea tuturor românilor într-un stat național, suveran, liber și democratic! Dacă doriți, deci, să cinstiți memoria bunicilor și a străbunilor voștri, nu există o altă soluție la fel de minunată precum a purta tricolorul! Mai ales acum, când se apropie Ziua Independenței Republicii Moldova și Ziua Limbii Române.

În această perioadă va fi amplasat un cort în Scuarul Europei, iar voluntarii Tinerii Moldovei vor împărți panglici tricolor trecătorilor și totodată îi vor informa cu privire la importanța și semnificația acestui simbol național. Totodată, cu sprijinul Primariei Municipiului Chișinău și ÎM Regia Transport Electric, în zilele de 27 și 31 august, în troleibuzele din capitală, pe lângă bilete, taxatorii și taxatoarele vor împărți panglici tricolore călătorilor. Așadar, aruncă Panglica de Colorado și agață-ți un tricolor!

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole