Până la Summitul de la Vilnius multe se pot întâmpla…

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Încă de la începutul anului politicienii și analiștii politici moldoveni vorbesc despre importanța Summitului de la Vilnius pentru viitorul Republicii Moldova. Argumentele și optimismul lor exagerat, care pentru un cetățean flămând și dezamăgit chiar nu prezintă vreun interes, sunt răspândite, prin mijloacele de comunicare în masă, în casele tuturor cetățenilor țării, îndoctrinând până și pe bunicuțele noastre sau pe nepoțeii noștri care vorbesc între ei despre Parteneriatul Estic sau despre regimul liberalizat de vize (vise) cu UE. Așa cum toți cetățenii știu despre acest Summit, la fel știu și despre hoțiile celor de la putere. Și, mulți de tot, nu-și pot explica cum este posibil ca o haită de tâlhari să fie tolerată și acceptată la masa de discuții cu reprezentanții forurilor europene?!

Într-un stat în care nimeni nu face nimic bun pentru cetățean, ideea de Integrare Europeană nu mai este văzută ca un colac de salvare, ca o locomotivă care ar smulge RM din sărăcie și din corupție. Dimpotrivă, este văzută ca o metodă de menținere la putere cu orice preț a unei găști politice profitoare, numai pentru a nu admite revenirea la guvernare a comuniștilor.

Faptul că am scăpat de comuniști este o adevărată realizare, însă comportamentul și prestația actualilor guvernanți care fură și mint, caracterul lor ignobil și nonșalanța sunt cu mult mai deranjante și mai descurajante pentru noi.

Răbdarea oricărui popor, oricărui individ, are o limită. Oricât de dragă ne este sau ne-a fost ideea de Integrare Europeană, idee ce ține, de altfel, de beneficiile ulterioare, nu de moment, cei care batjocoresc electoratul, ori trebuie să plece, ori vor fi forțați s-o facă. Ori, să-și schimbe năravul…

Unicul motiv de laudă la adresa guvernanților moldoveni actuali este că nu au șovăit, nu au renunțat la drumul european al RM, ceea ce nu este valabil în cazul guvernului de la Kiev, care a înecat Ucraina tocmai când ajunsese la mal. Presiunile care vin din partea societății civile și a partidelor de opoziție ar putea împinge sau să forțeze oficialitățile de la Kiev să semneze totuși Acordul de Asociere cu UE. Mai mult de atât, ieri, 25 noiembrie, Președintele Ucrainei Victor Ianukovici, a declarat că va fi prezent la Summitul de la Vilnius.

Armenia, care nu a rezistat șantajelor venite din partea Rusiei, a renunțat la drumul ei european, ceea ce nu este valabil și în cazul georgienilor. Georgia, care s-a confruntat cu o serie de probleme venite din partea Rusiei, care au culminat cu războiul armat din 2008, rămâne fidelă parcursului său european. Curajul Georgiei, care are hotar direct cu Rusia, dar care a avut îndrăzneala necesară ca s-o înfrunte, ar putea fi o lecție moralizatoare pentru clasa politică moldovenească. O clasă politică care, pentru bani sau alte propuneri ispititoare din partea Rusiei, ar putea renunța ușor la Summitul de la Vilnius chiar în ultimul moment. Orice se poate întâmpla. Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și cazul legat de Banca de Economii sunt exemple extrem de grăitoare, privitor la caracterul flexibil și la fuga tacită a guvernanților noștri după bacșișuri grase.

Dar, nu mai e mult până atunci și vom vedea…

Comentarii