PÂNĂ ÎN TOAMNĂ VOM CUNOAȘTE NUMELE CELOR DIN COLOANA A CINCEA ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat că este la curent cu existența unor forțe externe care au interesul de a destabiliza situația politică și economică dintre Prut și Nistru. “Există forțe care sunt interesate ca autoritățile moldovene să nu reușească în administrarea statului. Nu contează că e opoziția, ori serviciile (inteligente) ale altor state. Sunt unii care foarte mult își doresc ca Partidul Democrat și autoritățile actuale să-și frângă gâtul în tot ce înseamnă administrarea statului”, afirmă Candu.

Declarația președintelui legislativului moldovean a fost făcută în aceiași zi în care Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Iurie Bolboceanu la 14 ani închisoare pentru spionaj. Fostul deputat moldovean a cules și a livrat informații de interes național către un ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse – GRU.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), magistrații au stabilit că „informațiile furnizate constau în date anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități a persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice, informații cu potențial strategic, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova”.

Datele culese și transmise de Bolboceanu au fost/sunt folosite de către agenții de influență ai Federației Ruse care activează pe teritoriul Republicii Moldova. Unii dintre aceștia, probabil, au ocupat/ocupă funcții înalte în statul moldovean. În ianuarie 2018, procurorul șef al Procuraturii pentru Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, afirma că există încercări evidente de implicare a unor entităţi din Federaţia Rusă în campania electorală care va demara în 2018 pe teritoriul statului moldovean.

Aceasta este posibila explicație a faptului că, potrivit ultimei cercetări sociologice a IMAS, președintele Dodon beneficiază de simpatia electoratului, 54 la sută din respondenți vor vota împotriva unei eventuale suspendări din funcția pe care o deține. Potrivit aceluiași sondaj, în cazul unor alegeri parlamentare, socialiștii moldoveni ar acumula 38,9% din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate – 16,4%, Partidul Democrat – 16,2%, Partidul Comuniștilor din R. Moldova – 7,9% și Platforma „Demnitate și Adevăr” – 7,3 la sută. Sondajul a fost realizat în perioada 16 februarie – 6 martie curent și are o marjă de eroare de 3%.

În același timp, datele Barometrului Socio-Politic arată că 48% dintre respondenţi au spus că își doresc ca după alegerile parlamentare să fie formată o guvernare pro-europeană și doar 31% dintre cei intervievați au optat pentru o guvernare pro-rusă, 21% dintre respondenți s-au arătat în incapacitate de a răspunde la această întrebare. Potrivit studiului IMAS, aproape 20% dintre respondenți îşi doresc ca după alegerile parlamentare Pavel Filip să rămână premier al statului moldovean.

De ce moldovenii și-l doresc totuși pe Pavel Filip? Probabil au conștientizat că el a fost cel care stabilizat economia moldoveană într-o perioadă extrem de complicată, a îndeplinit reformele necesare pentru reluarea relației cu Fondul Monetar Internațional dar și pe cele cerute de Guvernul României, prin vocea lui Dacian Cioloș. Au conștientizat că, putea fi mai rău.

Care este motivația autorităților ruse pentru ca Partidul Democrat “să-și frângă gâtul în tot ce înseamnă administrarea statului” ? Răspunsul este la suprafață: vor unii sau nu, Partidul Democrat din Moldova s-a transformat într-un partid pro-european. Dacă până în anul 2015, PDM a fost perceput ca o formațiune politică de centru stânga și era luat în calcul la formarea coalițiilor politice de stânga, pro-ruse, în anul 2010, liderii Partidului Democrat au refuzat să participe la formarea unui guvern de stânga alături de Partidul Comuniștilor.

Aici se află răspunsul la apariția unei campaniei de presă anti-PDM. Este vorba un plan de denigrare al Partidului Democrat, aprobat de serviciile de inteligență ruse, care se desfășoară și în prezent. Conducerea democraților moldoveni a început să deranjeze atunci când procurorii anticorupţie au demontat „landromatul rusesc” – schema de spălare a banilor din Rusia prin intermediul băncilor moldovenești. Probabil, aceasta a fost motivația tentativei de asasinare a liderului democrat, dejucată de către poliţiştii şi procurorii moldoveni împreună cu organele de drept din Ucraina.

Declarația președintelui Candu este așadar veridică: există forțe externe care sunt interesate ca autoritățile de la Chișinău să nu reușească în administrarea statului moldovean. Ceea ce înseamnă că, datele culese de Bolboceanu din interiorul formațiunilor politice au contribuit, și ele, la menținerea simpatiei electoratului moldovean pentru Federația Rusă, la menținerea unui stat paralel între Prut și Nistru, statul celor nostalgici după Uniunea Sovietică. Voi aminti că, Bolboceanu a făcut parte din mai multe formațiuni politice, primul mandat de deputat fiind obținut în anul 2005. În decursul timpului Bolboceanu a întreținut relații amicale cu mai mulți decidenți politici moldoveni, informațile culese de el fiind importante pentru structurile de inteligență ale Federației Ruse.

E clar: Moscova vrea Moldova înapoi. Pentru asta și-a activat “coloana a cincea”: simpatizanții Federației Ruse care ocupă posturi cheie în statul moldovean vor încerca/încearcă să submineze deciziile politice care vor apropia Moldova de Uniunea Europeană.

În ianuarie 2018, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, afirma pentru Agenția de presă Moldpres că instituția pe care o conduce investighează mai multe cazuri de trădare de patrie. El s-a arătat convins că instituția pe care o conduce, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, are capacitatea de a ține piept acestui fenomen. Să însemne acest lucru că, până în toamnă, în spațiul public moldovenesc vor mai apărea numele unor persoane care activează în „coloana a cincea” rusă? Vom trăi și vom vedea.

Nota Bene.

Coloana a cincea (Quinta columna) este denumirea agenturii generalului Franco, care activa în Republica Spaniolă în perioada războiului civil din 1936-1939. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial „coloana a cincea” se numea agentura nazistă din diferite ţări. „Coloana a cincea” a influenţat ocuparea rapidă a Franţei de către Reich-ul nazist. Între Prut și Nistru această denumire s-a existins asupra forţelor pro-ruse care promovează, mai deschis sau camuflat, interesele geopolitice ale Rusiei şi lucrează împotriva intereselor naţionale vitale ale statului moldovean.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole