PACTUL DE NEAGRESIUNE ACUM/PSRM ȘI PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIȘINĂU

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un pact de neagresiune electorală între Maia Sandu/Andrei Năstase și Igor Dodon/Zinaida Greceanâi ar însemna păstrarea actualei coaliții de guvernare pentru patru ani. O dovadă a pragmatismului politic al celor trei. Campania electorală pentru alegerile locale din Republica Moldova începe la 20 august 2019.

Într-un interviu recent acordat portalului de ștri noi.md președintele Dodon a afirmat că Partidul Socialiștilor a acordat, în mod conștient, funcția de prim ministru Blocului politic ACUM. Șeful statului a spus că a dat dovadă de pragmatism și că Maia Sandu și Andrei Năstase au insistat să-și asume responsabilitatea pentru întregul Guvern, inclusiv domeniile economic și social, iar socialiștii au acceptat acest lucru. De aici.

Declarația președintelui a fost adresată mai multor audiențe, atât partenerilor externi ai Republicii Moldova, publicului larg dar și Blocului politic ACUM. Prin această intervenție președintele moldovean sugerează că Blocul politic ACUM, adică Maia Sandu, este direct răspunzătoare de transformarea Moldovei dintr-un stat capturat într-o democrație în recuperare și de creșterea nivelului de viață al cetățenilor. Domnul Dodon, a procedat ca Pilat din Pont, sugerând că socialiștii moldoveni nu au nici o responsabilitate pentru procesele care se desfășoară în acest moment în teritoriu dintre Prut și Nistru.

Constat că o parte din acțiunile Cabinetului Sandu au fost criticate de societatea civilă. Este vorba de inițiativele referitoare la tichetele de masă, la majorarea taxelor pentru industria HoReCa și anunțatele majorări de prețuri la energie electrică și gaze naturale.

Partidul Democrat din Moldova nu a ezitat să înainteze pe 26 iulie o moțiune simplă asupra activității de două luni a ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, cerând demisia acesteia. Gestul a fost motivat prin afirmația potrivit căreia Ministerul Finanțelor a dat dovadă de ineficiență demonstrându-și incapacitatea de a acumula bani în buget. De aici.

Președintele Dodon a sugerat că socialiștii nici usturoi nu au mâncat și nici gura nu le miroase – că pentru toate este răspunzătoare Maia Sandu.  Domnia sa se dorește răspunzător pentru municipiul Chișinău și a anunțat că vicepreședintele Parlamentului moldovean, Ion Ceban, va fi candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Potrivit lui Dodon, Ion Ceban cunoaște foarte bine problemele capitalei, fiindcă în ultimii patru ani a activat în cadrul Consiliului municipal Chișinău.
Afirmația președintelui moldovean a fost o replică adresată  premierului Maia Sandu care a spus că Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr vor avea un candidat comun la funcția de primar general al municipiului Chișinău. De aici.

Avem de a face cu poziționări și presiuni în vederea comportamentului Blocului politic ACUM și a Partidului Socialiștilor în viitoarea campanie electorală pentru alegerile locale. Punctul nevralgic al coaliției dintre Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor îl constituie Primăria municipiului Chișinău.

Maia Sandu a înțeles că o asemenea înțelegere ar avea ca finalitate victoria lui Ion Ceban la Primăria municipiului Chișinău. Este aspectul moral al semnării unei asemenea înțelegeri cu Partidul Socialiștilor – Chișinăul nu a fost niciodată roșu.

Latura pragmatică a înțelegerii dintre ACUM și PSRM ar fi păstrarea actualei coaliții de guvernare pentru patru ani.

Pragmatismul politic a impus-o pe Maia Sandu să fie prezentă la inaugurarea bașcanului regiunii autonome Gagauz Eri. Prezența președintelui Parlamentului moldovean, Zinaida Greceanîi la Bruxelles, alături de Maia Sandu, este un alt semn de consolidare a pragmatismului politic al celor aflați la butoanele Moldovei.

Dacă va fi semnat, pactul de neagresiune dintre Blocul politic ACUM și Partidul Socialiștilor va fi făcut în numele solidarității tuturor moldovenilor – adică o primă, nerostită, acțiune Pro-Moldova. Care va înroși Chișinăul.

Și care ar putea nemulțumi principalul sponsor financiar al Republicii Moldova – România – statul care a acordat un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro  – mai mare decât al Uniunii Europene – și care are un milion de cetățeni care locuiesc între Prut și Nistru, mulți dintre ei fiind chișinăueni.

Repet – în istoria contemporană a Republicii Moldova locuitorii municipiului Chișinău nu și-au ales un primar roșu.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole