PACT Pentru o Moldovă Modernă, Economic Puternică, Independentă și Suverană

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deja de mai bine de patru ani de zile, la guvernare în Republica Moldova se află partidele de dreapta. Cei care au venit în baza unor pogromuri la putere, acționează în același fel și în procesul de guvernare, distrugînd zilnic capacitățile de dezvoltare a țării și astfel punînd sub semnul înterbării viitorul Republicii Moldova ca stat.

Impactul negativ al politicilor dezastruoase ale guvernării în această perioadă a atins cote alarmante. Majoritatea sectoarelor economiei au avut de suferit din cauza implicării directe a exponenților acestor partide, de la constrîngerile fiscale și hărțuirea agenților economici pînă la vînzarea proprietăților profitabile ale statului și împărțierea sferelor de influență în economia națională.

Sectorul social a avut cel mai mult de suferit. Astăzi, peste 1 milion de cetățeni se află la limata sărăciei cumplite, iar decalajul social se adîncește pe zi ce trece. Cele mai vulnerabile pături ale societății cum sînt pensionarii, invalizii, familiile cu mulți copii, mamele singuratice, tinerii au fost lăsați să lupte cu problemele cotidiene de unii singuri. Copii sînt privați de dreptul constituțional de a învăța în rezultatul închiderii și optimizării școlilor. Exodul populației apte de muncă este în continuă creștere. Aproape jumătate din cei peste 900.000 de tineri din țară sînt plecați la muncă peste hotare, iar cei rămași nu-și pot găsi un un loc de muncă bine plătit.

Nivelul criminalității, a fărădelegilor săvîrșite crește an de an, iar soluția pentru stoparea acestora este văzută de guvernare prin schimbarea uniformei polițiștilor și eliberarea din funcție a profesioniștilor din sistemul organelor de drept, prin majorarea salariilor și pensiilor judecătorilor corupți, prin subordonarea totală a organelor de control și a procuraturii. Nivelul de libertate a mass-media este dictată din oficiile de partid.

Instalarea pe Nistru a punctelor migraționale, crearea conflictelor artificiale politice în Gagauz-Yeri, renunțarea la valorile moldovenești si crestine – sînt pașii realizați de guvernare pentru o divizare și mai mare a societății noastre, subminare a suvernității și independenței Moldovei.

Pe fundalul eșecului total a politicii interne guvernarea a arborat drapelul integrării europene acceptind calificativul de istorie sau poveste de succes din partea străinilor. În mod antidemocratic, contrar constituției RM partidele de dreapta au secretizat acordurile pe care doresc să le semneze cu Uniunea Europeană și au privat cetățenii de informația obiectivă cu privire la impactul acestora.

În același timp, reprezentanții actualei puteri, au deteriorat în mod drastic relațiile cu partenerul strategic al Republicii Moldova – Federația Rusă, au neglijat în totalitate avantajele pe care le poate oferi integrarea în structurile și instituțiile din est – Uniunea Vamală și in perspectiva Uniunea Euroasiatică, au lipsit de dreptul cetățenilor de a decide vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova prin referendum așa cum prevede Constituția.

Luînd în considerație cele expuse mai sus, subsemnăm pentru

– acționarea de comun și la toate nivelele administrative, în vederea contracarării fărădelegilor realizate de către actuala guvernare în domeniul economic, social și politic;
– coagularea forțelor pentru neadmiterea tensiunilor interetnice și dezmembrării definitive a țării;
– angajarea plenară pentru promovarea vectorului de integrare estică pentru Moldova și anume Uniunea Vamală și in perspectiva Uniunea Euroasiatică, ca opțiune ce poate oferi stabilitate economică, creștere și dezvoltare a bunăstării pentru cetățenii Republicii Moldova;

Toate acestea vor servi drept un prim pas pentru consolidarea tuturor forțelor, care sînt diferite după ideologiile lor, abordările și acțiunile, dar care pledează pentru o Moldovă modernă, puternică din punct de vedere economic, independentă și suverană.

Comentarii

Igor Dodon

Igor Dodon

-Deputat, preşedintele Partidului Socialiştilor- Date personale: Data naşterii: 18 februarie 1975 Lucrări Ştiinţifice: Articole ştiinţifice în revistele ştiinţifice. Programe pentru disciplinele de specialitate în cadrul ULIM şi IMI....

Ultimele articole