OSTATICII MARII LOJI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Indiferent ce voi scrie despre anul 2011, totul se reduce la o singură problemă. De fapt, întreaga societate şi ţară – aşa trunchiată cum este ea – sunt ostaticii „organizaţiei”. Ostaticii Marii Loji. A, nu, nu, nu voi scrie despre francmasoni şi alte organizaţii secrete.  Iniţial m-am gândit să fac o retrospectivă a anului economic 2011 şi să schiţez nişte pronosticuri pentru 2012, dar am constat că, indiferent de statistic i, acorduri, reuşite şi nereuşite, problema principală este în afara statisticilor economice şi poate da peste cap orice prognoză, evoluţie sau tendinţă.

Anul 2011 a demonstrat cu lux de amănunte că justiţia din R. Moldova este stat în stat – un fel de lojă – care face ce vrea şi cum vrea, are secrete cu care poate influenţa orice în această ţară. Şi indiferent cât de barosan este un politician, va da înapoi. Un fel de secret al gralului, pentru unii  poate fi fatal. Mai mult, această structură este puternic concrescută cu politicul şi împreună formează un organism extrem de periculos pentru evoluţia şi perspectivele statului cu nume mioritic Republica Moldova.  Din acest punct de vedere, devine aproape absurd să vorbeşti de evoluţii economice care să decurgă după o logică şi reguli economice, despre business modern, integrare undeva şi cândva.

Justiţia ne-a demonstrat că preşedintele Curţii Supreme de Justiţie poate fi schimbat doar atunci când o doreşte sistemul sau Loja, cum i-am spus; judecătorii, indiferent de ilegalităţile care le comit, pot fi pedepsiţi doar dacă, iarăşi, doreşte Loja; criminalii sunt iertaţi dacă aşa doresc ei şi politicienii. Trecutul mai puţin curat, nu e un impediment pentru a intra sau a construi o carieră politică, dacă aşa convine organismului juridico-politic care conduce.

Adică, forumul legislativ suprem al ţării – este deschis pentru oricine – indiferent de trecutul mai puţin îndepărtat, care nu este deloc imaculat.  În plină zi de Crăciun, am avut o discuţie întâmplătoare, cu un om simplu. Ştiţi ce a spus: care Parlament? Acolo sunt persoane, care nu prea demult făceau altfel legea, inclusiv la noi în  localitate.

Cea mai mare problemă a Republicii Moldova, de care depinde dezvoltarea economică şi, în general, evoluţia spre un stat modern, este o justiţie care nu face marea justiţie, o justiţie care lasă ca în structurile de bază ale statului să intre cine poate, chiar dacă uneori au fost certaţi cu legea, o justiţie care este măritată cu organizaţiile politice şi, nu în ultimul rând, un sistem politic cu actori murdari.

Cred că aceasta este cea mai mare problemă de sistem a R. Moldova.  Şi atâta timp cât nu vom avea curajul şi capacitatea de a o rezolva, vom fi în coada oricărui rând – că duce spre UE (ce fata Morgana mai este şi asta) sau spre tejgheaua cu pâine, care ne miră cu preţuri noi.

Restul sunt poezii! Analizele şi prognozele în baza unor indicatori statistici şi reguli fixe – devin doar vorbe pentru dezbateri. Evoluţiile sunt influenţate de alte forţe. Din păcate!

În anul care vine Vă urez mult succes în afaceri, stimaţi businessmeni!  Iar oamenilor simpli le doresc să aibă parte de călăuze bune în jungla moldovenească!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii