Ori comuniştii, ori Rusia oficială, ori şi unii şi alţii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Suntem, în sfârşit, martorii unor declaraţii clare şi concise emise de Ministerul nostru de Interne. Mai mult, aceştia au găsit cea mai bună cale de a evita declaraţiile politice (cel puţin într-o oarecare măsură), dar în acelaşi timp să determine luminarea unei bune părţi a societăţii noastre. Nu vreau să-mi fac iluzii cu privire la numirea suspecţilor (care de cele mai multe ori se dovedesc a fi adevăraţii făptaşi) până la 5 iunie, dar chiar şi aşa, e îmbucurător ceea ce vedem.

Făcându-se referinţă la dreptul fiecărui cetăţean de a fonda publicaţii periodice, precum şi la utilizarea arbitrară a acestui drept, din comunicatul MAI se înţelege că PCRM sunt artizanii murdăriilor publice dintre care merită remarcate ziarele, afişele obscene, panourile cu drumurile uitate şi ştampilele-stencil de pe asfalt. Şeful Departamentului de profil al MAI afirmă că se cunosc făptaşii, dar va evita să dea nume din cauza campaniei electorale. Vedem că vorbim despre unul dintre concurenţii electorali aflaţi în cursă. Excludem din start membrii AIE, dat fiind că anume ei sunt ţintele atacurilor şi tot ei ar urma, conform scenariului, să se „păruiască” public atrăgând oprobiul alegătorilor. Remarcăm şi declaraţiile lui Buliga, care rezonează perfect cu ceea ce afirmau încă de la început Ghimpu şi Chirtoacă: vinovaţi sunt comuniştii. Independenţii n-ar avea atâţia bani de investit, dar nici finanţare externă, dintr-un motiv simplu: existenţa lor nu comportă nici o miză. Ar mai rămâne un semn de întrebare privind maşinăria PPCDistă, care, deşi a dispărut din spaţiul public în calitatea sa de partid, continuă să funcţioneze ca şi grupare şi ca fabricanţi de gunoi (vezi propagarea pozelor de la serbarea organizată de primar, operată la începutul campaniei; lansarea poreclei de Harry Potter etc.). Totuşi, cei mai favorizaţi de denigrarea primarului rămân comuniştii. O spun şi ofiţerii MAI: „Este un program bine chibzuit, bine pus la cale, scopul căruia a fost de a denigra anumiţi concurenţi electorali pentru ca într-un final să câştige al treilea.”.

Mai mult, observăm că ideile principale rulate neobosit de către comunişti se regăsesc şi în concluziile MAI. Mă refer la faptul că „se distrug monumentele, oraşul istoric, activităţile politice, incompetenţa etc.”.

Totuşi, oricât de pozitivă şi surprinzătoare ar fi declaraţia MAI-ului (mă aşteptam să rămână în ceaţă întregul proces de anchetă, sincer să fiu), nu ne putem mulţumi doar cu atât. Noi, în calitatea noastră de cetăţeni afectaţi direct sau indirect de rău-facerile autorilor, avem tot dreptul să le cunoaştem numele, mai ales că, vorba lui Bogatu, „Dodon e mai curând candidatul Kremlinului decât al comuniştilor”. Iar asta ar fi şi mai grav pentru noi toţi.

Comentarii

Tudor Cojocariu

Tudor Cojocariu

Român din Moldova. Absolvent al liceului româno-francez "Gh. Asachi" din Chişinău. Licenţiat în Sociologie (Universitatea București). Master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA, Bucureşti). Responsabil de proiecte la Departamentul...

Ultimele articole