ORBAN LA CHIȘINĂU – PRINCIPIUL VASELOR COMUNICANTE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Analistul politic român, Iulian Chifu, notează că perspectiva electorală pentru alegerile prezidențiale moldovenești se tranșează în aceste momente. Potrivit lui, opoziția este cea care ar trebui să definească agenda iar aceasta se află între coagulare sau explozie. De aici.

Chifu are dreptate. Lupta pentru victoria în alegerile prezidențiale dintre Prut și Nistru se dă în prezent  doar că nu ține doar de prestația formațiunilor politice oponente socialiștilor moldoveni.

Dacă Guvernul condus de Ion Chicu va găsi resursele financiare necesare transformării statului moldovean într-un șantier, candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale poate câștiga această bătălie. Maia Sandu/Andrei Năstase încearcă să izoleze financiar statul moldovean pentru a opri accesul la banii necesari pentru ridicarea calității vieții în spațiul rural moldovenesc, Igor Dodon/Ion Chicu încearcă să găsească aceste resurse.

Opoziția nu se poate coagula. O dovedește scandalul din ședința Consiliului Municipal Chișinău din 6 februarie 2020 unde consilierii PAS/PPDA/PUN nu au putut introduce pe ordinea de zi propunerea liberalului Ion Cebanu de exprimare a votului de neîncredere față de primarul Chișinăului, Ion Ceban. Scandalul a durat aproape două ore și s-a încheiat cu un vot nefavorabil propunerii. De aici.

Și eforturile Maiei Sandu, de a-i izola în plan extern pe socialiști, dau greș. La Chișinău a venit ministrul maghiar de externe, iar în cadrul conferinței comune de presă s-a anunțat vizita în Republica Moldova a premierului ungar.

M-am convins că principiul vaselor comunicante funcționează și în politică – anunțata venire a unui alt Orban decât cel așteptat poate fi începutul unor evoluții care ar putea schimba axioma potrivit căreia drumul Chișinăului către Bruxelles ar trece, obligatoriu, pe la București.

Înțeleg, după ce în martie 2012, premierii Vladimir Filat și Mihai Răzvan Ungureanu, la finele primei ședințe de Guvern moldo-române, au semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a Republicii Moldova, s-a crezut că Bucureștiul a monopolizat procesele de integrare europeană ale Chișinăului.

Am constat că ideea persistă și în anul 2020.

Ministrul de Externe maghiar a spus, cu subiect și predicat, că Republica Moldova nu va auzi niciodată din partea Ungariei cuvinte care ”să sune a învățătură de minte pe tematici de politică internă”.

Un narativ cu trimitere clară.

Mai mult simbolismul anunțului făcut de partea ungară, despre existența unui fond în valoare de 100 de milioane pe care Budapesta îl are pregătit pentru aprofundarea relațiilor de afaceri cu țările din Parteneriatul Estic, inclusiv cu Chișinăul, se pliază pe narativul părții moldovenești de lansare a proiectelor de refacere a infrastructurii rutiere a statului moldovean.

Anterior statul român anunța despre disponibilitatea de a investi în asemenea proiecte. Va mai trece, sau nu, capitalul românesc Prutul?

Probabil, pentru unii, contează adresa investitorului în infrastructura rutieră moldovenească. Mi-aș dori să fie o adresă românească, dar, la vremuri de criză, expeditorul banilor poate să își afle domiciliul la Budapesta ori Varșovia.

Între timp, președintele Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, afirmă în cadrul unei emisiuni de la Moldova, că formațiunea pe care o conduce este gata să discute despre formarea unei coaliții cu socialiștii moldoveni, dar pentru asta e nevoie ca democrații să obțină „portofolii în Cabinetul de Miniștri condus de Ion Chicu”. „Este adevărat că, avem discuții săptămânale cu cei din PSRM, dar ele se rezumă la activitatea guvernului, pentru că am acordat vot de încredere acestui guvern”, a afirmat Pavel Filip. De aici.

Constat că în acest moment, opoziția politică nu se poate coagula și pierde simbolic în fața socialiștilor.

Prin discursul avut la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, președintele Dodon se deplasează încet spre dreapta.

Opoziția a crezut că poate privatiza simbolismul european, venirea premierului maghiar Orban la Chișinău afirmă inversul – amintesc comisarul pentru vecinătate și extindere al Uniunii Europene este maghiar.

Vizita lui Orban la Chișinău poate fi una istorică care să dea semnale politico-economice importante pentru toată regiunea.

Prin formalizarea alianței Partidului Socialiștilor cu Partidul Democrat din Moldova, socialiștii se vor deplasa discret din stânga extremă, către centru, pentru a putea culege mai mult electorat de pe centru și dreapta, așa cum s-a întâmplat la alegerile primarului general al municipiului Chișinău.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole