OPRIȚI VIOLENȚA ASUPRA JURNALIȘTILOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A început perioada electorală, motiv suficient pentru ca unii dintre politicienii moldoveni să acuze delictele de opinie a celor care nu împărtășesc aceleași idei ca și ei. Această incapacitate de a accepta că altcineva poate avea o altă opinie vine din convingerea politicienilor că dețin adevărul absolut și duce de cele mai multe ori la apariția unui limbaj agresiv, la limită, mereu la un pas „de a trosni în moalele capului pe cineva”.

Deputatul PLDM, Maria Ciobanu, notează pe Facebook că la auzul editorialelor mele radiofonice își dorește să mă trăsnească în moalele capului.De aici.

Expresia folosită de deputatul Maria Ciobanu, “a trosni în moalele capului” este o instigare la omor. Explic – „a trosni pe cineva”, înseamnă a lovi cu putere, „moalele-capului” este mai vechea denumire a tâmplei. Deci “a trosni în moalele capului” s-ar traduce prin a lovi cu putere în tâmplă, adică a agresa fizic în scopul provocării  decesului. De aici.

Deputatul Maria Ciobanu, filolog de profesie, cunoaște semnificația cuvintelor și a expersiilor pe care le folosește. Nu poate invoca vreo scuză referitoare la necunoașterea expresiilor românești.

Probabil nu cunoaște că în Codul Penal există articole care pedepsesc instigarea, fie ea urmată și de neexecutare, la omor. De aici.

În calitatea sa de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, Maria Ciobanu are, potrivit fișei postului pe care îl ocupă, o serie de obligații. Pe 25 noiembrie 2014, Maria Ciobanu a fost decorată de președintele Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Ofițer. Atât calitatea de deputat cît și cea de purtător al unei înalte decorații acordate de statul român ar trebui să aducă după ea un comportament ireproșabil atât în public, cât și pe rețelele de socializare.

Probabil deputatul Maria Ciobanu nu știe că pagina de Facebook este spațiu public, nu privat – așa arată o decizie irevocabila a Înaltei Curți de Justiție și Casație a României. De aici.

În calitate de jurnalist, cunosc, și aplic, prevederile articolelor din Constituția Republicii Moldova referitoare la libertatea de expresie, inclusiv aliniatele care vorbesc despre faptul că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Amintesc deputatului Maria Ciobanu că în articolele care reglementează libertatea de expresie există o prevedere care interzice violența publică. Iar în alta se vorbește despre răspunderea civilă pentru informaţia adusă la cunoştinţa publică. De aici.

Calitatea de deputat al Parlamentului Republicii Moldova atrage după ea și imunitatea față de declarațiile politice făcute. Acest lucru exclude declarațiile care îndeamnă la ură pe criterii politice ori îndemnuri la agresivitate. Opiniile exprimate de jurnaliști, indiferent de siajul politic în care activează aceștia, nu sunt un motiv pentru apariția linsajelor publice. Atunci când un deputat moldovean își permite să amenințe cu agresare fizică un jurnalist pentru opiniile exprimate înseamnă că o limită a fost depășită iar organizațiile neguvernamentale care activează în câmpul mediatic moldovenesc ar trebui să se autosesizeze.

Campania electorală care începe nu constitue un motiv pentru apariția îndemnurilor la violență fizică la adresa ziariștilor!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole