„Opoziţia” şi „guvernarea” îşi strâng rândurile de frica „noilor proiecte politice”?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

E destul de penibil să vezi cum o guvernare organizează o manifestaţie de amploare în propria susţinere. Astfel de gesturi nu relevă decât o criză a legitimităţii puterii.  Prima imagine care îmi vine în minte când mă gândesc la mitingul din 3 noiembrie al celor de la PD şi PLDM, este „manifestaţia a oamenilor muncii din Bucureşti”, în susţinerea regimului Ceauşescu în anul 1989.

La ce ar folosi organizarea unei manifestaţii de amploare, care va cere mobilizarea unor resurse umane, administrative şi financiare mari? E adevărat, guvernarea că PD-PLDM nu organizează un miting pentru a contrabalansa „influenţa” comunistă, care nici nu există. Ultimele acţiuni de stradă ale PCRM au demonstrat o incapacitate totală a acestora de a mobiliza chiar şi membrii de partid. Astfel, „pericolul comunist” s-a demonstrat a fi un blef. Iată de ce mitingul organizat de PD şi PLDM nu va fi unul „anticomunist”, ci aşa cum s-a declarat oficial – „proeuropean”.

Manifestaţia din 3 noiembrie are o singură motivaţie: partidele de la putere vor să-şi strângă rândurile, care încep să se cam disperseze simţitor din cauza crizei de încredere în actuala guvernare. În cazul în care situaţia va continua să degradeze, iar summitul de la Vilnius va fi un eşec, spre primăvarea anului viitor, s-ar putea să avem surpriza destrămării ambelor partide şi reconfigurarea din componentele lor a unor noi actori politici.

Nu este exclus faptul că în curând îi vom revedea în „marea politică” chiar şi pe Sturza şi Urechean,  spre care ar putea fi redirecţionate fluxurile financiare şi capital politic. Noile proiecte ar trebuie să preia frâiele guvernării, în cazul falimentului actualelor partide de la guvernare. Cum spunea cineva: „totul trebuie să se schimbe, spre a nu se schimba nimic”.

Iată că vedem câteva dintre personajele politice – Vadim Mişin şi Igor Dodon, despre care gurile rele spun că s-ar afla la cheremul lui Filat,  cum sar în căruţa lui Voronin. E şi normal, pentru că ar fi absurd să ne imaginăm că cele două personaje politice ar putea candida pe lista PD sau PLDM. Totuşi, de ce PCRM ar fi preocupat de promovarea oamenilor lui Filat în noul parlament? Cât ar putea valora pentru comunişti un Dodon sau un Mişin? La ce bun Voronin şi-ar lua în cârcă nişte „trădători”? Probabil, pentru că „a fost rugat foarte frumos” de cineva „de sus”. A devenit clar că până la următoarele alegeri parlamentare, va fi imposibilă dezvoltarea unui proiect politic de stânga care ar putea accede în Parlament, iată de ce PCRM ar urma să fie folosit în calitate de „locomotivă electorală” chiar pentru duşmanii săi.

La rândul lor, Filat şi Lupu urmează să demonstreze sponsorilor şi activiştilor săi că „situaţia este sub control”, că nu există niciun motiv pentru „mazilire” şi investire  în alte proiecte „de rezervă”. Miza este destul de mare: dacă ei nu vor demonstra în viitorul apropiat că sunt capabili să ţină situaţia sub control, primăvara ei ar putea întâlni în calitate de „elemente marginale” sau „cadavre politice”.

Oamenii din interiorul celor două partide au devenit foarte nesiguri faţă de perspectivele partidelor în umbra cărora activează, pregătindu-şi evadarea la primul semnal de alarmă. Când va fi dat acest semn, nimeni nu ştie. Iată de ce Filat şi Lupu sunt nevoiţi acum să facă tot felul de viraje publice pentru a menţine stabilitatea internă. Primăvara anului viitor va arăta cât de mult le va reuşi.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole