Opoziția nu contestă opera, ci autorii uninominalului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Noi, moldovenii, avem un defect. Se întâmplă des să susținem sau să devorăm un lucru, o idee, în funcție de cui îi aparține. Îi batem din palme Maei Sandu și lui Andrei Năstase pentru că e în trend să fii anti-PLahotniuc. Atât. Nimeni nu mai ascultă, analizează, încearcă să înțeleagă lucrurile pentru a-și crea propria părere. E mai simplu să fii împotrivă, chiar dacă nu ai argumente. Spun asta în contextul Barometrului Diasporei. Dacă nu a-ți știut, aflați de aici că Imas a încheiat chestionarea diasporei la o zi după ce Vlad Plahotniuc a anunțat că democrații vor vot uninominal.

Din câte înțeleg eu, scopul sondajului a fost de a analiza la rece ce vrea diaspora, înainte ca cei intervievați să fie manipulate de politicieni și televiziuni. Incredibil dar rezultatele arată că diaspora vrea să-și aleagă reprezentanții săi în parlament, vrea să aibă posibilitatea de a el retrage mandatele și într-o măsură mai mica, dar, totuși, crede că alegerile uninominale sunt mai eficiente decât cele cu care ne-am obișnuit până acum.

Acum, însă, cu cifre. Studiul arată că 9 din 10 moldoveni de peste hotare vor să-și voteze reprezentanții lor din diaspora. La fel, 77% dintre cei chestionați afirmă susțin ideea revocării parlamentarului care i-a dezamăgit. La limită (51%) dar totuși majoritatea celor plecați optează pentru votul uninominal, întrucât este unica șansă ce asigură echilibrul puterii legislative. Altfel spus, toate localitățile vor avea deputații lor nu doar găștile din Chișinău cu milioane puse la bătaie.

Curios este faptul că, potrivit sondajului, nu democrații, care sunt autorii proiectului au de câștigat cel mai mult de pe implementarea sistemului uninominal, ci partidul Maei Sandu. Asta cred peste 40% dintre respondenți. Pe locul doi printre beneficiari s-ar număra PDM, dar acest lucru îl cred doar 10% din diaporă. Astfel, sesizăm un paradox, Maia Sandu care acum nu face decât să încingă spiritele anti-uninominal de fapt își taie creanga de sub ea.

Sondajul pare a fi reprezentativ pentur că s-a măsurat în ce măsură oamenii susțin conceptual uninominalului, nu și pe autorii ideii. Admit că rezultatele erau diferite dacă era relaizat după anunțul lui Plahotniuc, pentru că oamenii, inconștient, ar fi fost intoxicați de politiciani și tv-urile lor.

Este adevărat că a trecut mai mult de un sfert de secol de când a fost abolit sistemul uninominal (primul Parlament a fost ales pe circumscripții), oamenii au nevoie de informare. Democrații se pare că au înțeles acest lucru și au organizat o adevărată campanie informațională. Opoziția, însă, nu face decât să condamne. Și am impresia că nu are argumente. Altfel ar fi câștigat dividente, invitând democrații la o dezbatere publică. Credeți-mă că dacă Maia Sandu, de exemplu, l-ar invita la o confrnutare pe Andrian Candu. Ultimul nu ar avea de ales. Doar că liderul PAS și-a spus pas, adică altă dată.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole