OPOZIȚIA INCENDIATOARE ȘI TRUPELE RUSE, DE PACIFICARE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În luna iulie 2018, prezent la emisiunea „Politica” de la  TV 8, ediția de limbă rusă, președintele PPDA, Andrei Năstase, a anunțat, că manifestările din 26 august se vor desfășura în baza scenariului „Ianukovici”.

Scenariul „Ianukovici”, anunțat de Andrei Năstase, este cel al provocărilor și al vărsărilor de sânge: răsturnarea puterii în stat, prin violență, nu în urma unor alegeri democratice.

Politicianul moldovean și-a confirmat predispoziția pentru violențe și într-un interviu acordat portalului Tribuna, el declara, cu subiect și predicat, că “sfârșitul actualului regim politic se va datora protestelor de stradă”. De aici.

Dincolo de posibilele violențe, miza acțiunii politice din 26 august este descreditarea puterii politice de la Chișinău: un guvern care ar folosi forța la adresa protestatarilor ar crea o imagine proastă Partidului Democrat din Moldova, aflat la conducerea coaliției guvernamentale.

Binomul Sandu/Năstase și-a dorit decredibilizarea internațională a lui Vlad Plahotniuc și a liderilor guvernamentali din Moldova. Descreditarea oficialilor moldoveni trebuia să aibă loc înaintea datei când ONU a adoptat decizia de retragere a trupelor Federației Ruse dislocate în regiunea transnistreană și înaintea primirii premierului Filip la Departamentul de Stat.

Constat că există o legătură între destabilizarea politică a Republicii Moldova și recenta intenție de a decredibiliza România. Politicieni din Austria și-au exprimă dubiile privind capacitatea Bucureștiului de a exercita Presedinția Consiliului Uniunii Europene. Printre tematicile de interes ale președinției României la Consiliul UE se numără și cea referitoare la consistenţa politicii UE în vecinătatea sa, adică un subiect cu referire inclusiv la Republica Moldova.

Orice mișcare de slăbire a României este în interesul Federației Ruse. Rusia și aliații ei din Uniunea Europeană, își doresc să blocheze construirea „cordonului sanitar” ponto – baltic controlat de Statele Unite. Mai noul interes al decidenților americani pentru Republica Moldova exprimă faptul că teritoriul dintre Prut și Nistru va face parte din proiectul Intermarium. Amintesc că la sfârșitul lunii iunie Premierul moldovean Pavel Filip a fost primit la Washington de Secretarul de Stat Mike Pompeo iar cei doi au semnat un document care prevede principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Primirea primului ministru moldovean la Departamentul de Stat a avut loc la câteva zile după ce Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ei. De aici.

Federația Rusă a considerat această rezoluție drept una care ar intra în contradicție cu eforturile OSCE pentru reglementarea conflictului din regiunea separatistă.

Există mai multe voci care au susțin că există interesul unor state, fie ele chiar și din UE, pentru a slăbi România. Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a susținut că protestul din 10 august 2018 s-a transformat într-o dezordine socială și datorită unor „forțe de afară”, care au provocat instigatorii și indivizii predispuși la contestarea ordinii de drept din România. De aici.

Voi aminti că, la 7 mai 2018, după ceremonia de investire,  președintele Putin a declarat că Federația Rusă respectă suveranitatea fostelor republici sovietice și a statelor din fostul bloc socialist, dar că îşi menține dreptul de a-și apăra interesele pe care le are în regiune. De aici.

Traducerea acestei afirmații sună cam așa: Rusia va continua să folosească metodele „soft power” în fostele state sovietice și în statele din jurul lor pentru a reduce influența Uniunii Europene și a Statelor Unite. Mai pe românește, ca să se înțeleagă și pe malul Dâmboviței, cuvintele lui Putin spun că activitățile spionajului rus, în România și Republica Moldova, vor continua.

Una peste alta, dacă la mitingul din 10 august de la București există date relevante că au participat cetățeni straini, ar fi o eroare din partea Departamentului de Analiză a serviciului moldovenesc de informții să se presupună că acest lucru nu s-ar putea întâmpla pe 26 august, la mitingul din Chișinău. Ar fi o dovadă de prostie din partea coementatorilor politici moldoveni să excludă implicarea agenților de influență ruși în aceste manifestări de protest. Mai ales că scenariul Ianukovici a fost anunțat de către organizator iar, probabil, o tatonare de colaborare dintre Năstase și FSB a avut loc prin intermediul Ludmilei Kozlovska, președinta Fundației Open Dialog, care a acordat susținere strategică  binomului Maia Sandu/ Andrei Năstase. Ludmila Kozlovska a fost recent deportată din Polonia și a primit interdicție în Uniunea Europeană, fiind bănuită de relații cu serviciile secrete rusești. De aici.

La Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, echipa condusă de Vasile Botnari, are toate datele publice (probabil și de altă natură)  pentru a modela diferitele scenarii de evoluție ale mitingului din 26 august – de la varianta pașnică, la cea mai violentă. Nu pot crede că autoritățile moldovene nu au tras nici o concluzie din analiza modului în care s-a desfășurat protestul din 10 august, la București.

Anunțând că va pune în aplicare scenariul „Ianukovici”, Andrei Năstase, face, conștient sau nu, jocul ne-prietenilor Republicii Moldova. Inamicii Moldovei își doresc torpilarea planurilor de aprofundare a relației Chișinău-Washington.

Presa internațională scrie că, sâmbătă, 18 august, președintele Putin se întâlnește cu cancelarul Angela Merkel, la castelul Meseberg, reședința guvernului german din landul Brandenburg. Pe agenda discuțiilor sunt probleme referitoare la stadiul relațiilor ruso-germane, conflictul sirian, situația din estul Ucrainei și problemele legate de energie. Știrea este una care ar trebui să îngrijoreze. Probabil, Vasile Botnari, directorul serviciului de inteligență moldovenesc, își aduce aminte că, atunci când rușii vorbesc cu nemții despre Ucraina, neapărat vor atinge și subiectul Republica Moldova.

Nu-i așa, că în eventualitatea unui Maidan moldovenesc, scenariul „Ianukovici” anunțat de Năstase, cu victime și dezordini publice de lungă durată, Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care face exerciții de trecere a râului Nistru, va avea suficientă credibilitate pentru a ajunge la Chișinău în misiune de pacificare? Întreb pentru un amic din Frankfurt.

 

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole