Opoziția, în criză de argumente pentru mobilizara protestatarilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu vreu să cânt osanale guvernării. Dar trebuie să recunosc un fapt – treptat, dar sigur guvernarea dezarmeză opoziția. Problema liderilor politici, care a scos mii de oameni în stradă, este că puterea nu le mai ridică mingea la fileu. Acționează reticent pentrun a combate spiritua protestatar. Ca să fiu mai explicit. Întrebați-vă câți oameni ar ieși în stradă dacă Dodon, Usatîi și Năstase ar anunța un protest pentru duminica viitoare, de exemplu. Nu știu, dar sunt sigur că vor fi cu mult mai puțini, dintre care o bună parte pentru 200 de lei.

Revindecări vs realizări

Dar, ca să nu fiu acuzat de partizanat, e cazul să vedem ce a cerut opoziția și cum reacționează guvernarea. Avem câteva cazuri în care s-a acționat imediat, după principiul zis și făcut.

1. Demonopolizarea presei – Parlamentul a votat deja restricția ce interzice atât persoanelor fizice, cât și juridice să dețină mai mult de două televiziuni.

2. Eliberarea lui Petrenco – Teoretic, fuvernarea nu poate intervene în actul justiției, dar în același timp judecătorii i-au dat voie deja lui Petrenco de după gratii, el fiind cercetat în arest la domiciliu

3. Demisia guvernaorului Băncii Naționale și a procurorului general – Ambii au plecat singuri, sub presiunea protestatarilor. Noul șef al BNM este ales din nouă candidați în urma unui concurs transparent cu participarea moldovenilor care s-au impus în structure internaționale.
Candidatura procurorul general urmează să fie propusă de consiliul procurorilor și nu de guvernare cum se întâmpla până acum. Așa e correct pentru că doar procurorii sunt capabili să propună un procurer general competent.

4. Reforma justiției – După trei ani de dezbateri și tergiversări, pe alocuri, intenționate, Palramentul a votat reforma Procuraturii. Este un document de care nici măcar opoziția nu a găsit motive de critică, iar ambasadorul Statelor Unite, șeful delegației UE, în aceeași zi a apreciat proiectul adoptat de Parlament. Deci, oți în unison, au spus că e nevoie de separate political de justiție.

Aceste sunt doar câteva dintre exemple, care, după mine, sunt chiar mai puțin importante în comparație cu altele. Ieftinirea gazului, carburanților, reapariția pâinii sociale pe rafturile magazinelor, moratoriul pentru controale la întreprinder, sunt doar câteva dintre schimbările spre bine. O bună parte dintre aceste poate nu, neapărat, datorită Guvernului Filip, dar nu asta conează, ci faptul că în ultima perioadă avem parte de mai multe știri pozitive decât negative.

Însă, după cum bine știți, ce este bine pentru popor este rău pentru opoziție. Lucrurile pozitive reduc din turațiile spiritului protestatare, fapt care agiră partidele care se vor la guvernare. Manualele de politologie spun că e cel mai simplu să preiai puterea într-un stat în care oamenii sunt la un pas de a răbufni.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole