OPOZIȚIA GRASĂ NU POATE ZBURA

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sunt intoxicat de politică: citesc toată presa, ascult talk-show-uri radiofonice, privesc/ particip la emisiuni dedicate activității decidenților moldoveni. Constat că o furie demolatoare umple spațiul public ajungând, tiptil-tiptil, până în casele noastre pentru a ne face să ne pierdem cu toții bunul simț. Un amestec de resentimente, de proastă creștere, vulgaritate și rea credință a devenit machiajul nostru cotidian – iar din simpatiile noastre politice am făcut un mod de a detesta adeziunile altora.

Spritul critic al pre-oponenților noștri îl considerăm abuz și ne exasperează. Dincolo de a fi doar vina jurnaliștilor, culpa este și a partidelor – inacceptabile să funcționeze eficace, bombănesc demagogic. Înțeleg, tot acest gust amar pe care îl are politica moldovenească este a lungii tranziții prin care trece spațiul dintre Prut și Nistru.

Observ că politica anti-guvernamentală a opoziției s-a rezumat la o replică acră care exprimă doar indispoziția, deloc o ofensivă doctrinară. Puterea, la rândul ei, sătulă de atacuri arbitrare, nu mai are urechi nici pentru critica legitimă.

Incapabilă să ofere proiecte concrete, opoziția, pro-europeană sau nu, recurge la un mecanic joc de ping-pong în care acuză guvernarea de toate relele pământului. Probabil, din punctul de vedere al binomului Maia Sandu / Andrei Năstase, ori al președintelui Dodon, guvernul nu ar trebui să guverneze, ba chiar ar trebui să organizeze campania electorală în așa fel încât alegerile viitoare să fie câștigate de cei trei. Ori poate, în opinia lor, premierul Filip ar trebui să își ceară scuze săptămânal, că nu e alături de ei, în opoziție.

La câtă părtinire a apărut în presa moldoveană, socialiștii moldoveni, consideră că instituțiile de media ar trebui să publice zilnic poeme anti-guvernamentale. Iar Maia Sandu/Andrei Năstase ar trebui să spună, și chiar o fac, că ei, deși șubrezi în sondaje, sunt viguroși de buni.

Mi s-a spus că ar trebui să mă abțin în a mai ironiza opoziția pro-europeană – că nu am dreptate. Iar dacă am, nu ar trebui să afirm acest lucru în public – că Maia Sandu și Andrei Năstase trebuie menajați, iar greșelile discutate în șoaptă, astfel încât oponenții lor să nu aibă motiv de bucurie. Dar ce se vede în tabăra domniilor lor, de la acțiuni, la construcția mesajelor și a echipei, nu e jocul adversarilor politici, mai degrabă este vorba de o precaritate a ideilor, a structurilor și a oamenilor prezenți acolo. Observ că și apologeții acestui binom politic au început, de la o vreme, să afișeze priviri obosite și să admită, cu jumătate de gură, că ceva nu este în regulă.

Concluzia e simplă – opoziția pro-europeană nu se luptă pentru a învinge, ea luptă pentru a ocupa un loc la viitoarele tratative post-electorale.

Beneficiari principali ai urii care intră în casele noastre de pe ecranele televizoarelor, acțiunile opoziției, pro-europene sau nu, vin să confirme vorba cea veche – păsările grase nu pot zbura. Iar dacă se ridică, o fac doar pentru foarte puțin.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole