ONG-uri ȘI ACTIVIȘTI de media ajunși pe panoul INAMICII JURNALIȘTILOR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am rămas șocat de titlul – Consideraţi inamicii jurnaliştilor! Pozele unor actori politici, plasate pe PANOUL RUŞINII. Mai ales citind știrea.

www.publika.md scrie că Centrul pentru Jurnalism Independent a instalat în faţa Parlamentului un panou al ruşinii, cu fotografiile politicienilor consideraţi de ei inamici ai jurnaliştilor.

Pe panoul CJI se regăsesc un șir de actuali și foști demnitari și aleși locali.

La scurt timp, jurnaliştii de la portalul de ştiri Today.md au instalat un alt panou, pe care apar pozele liderilor Partidului Demnitate şi Adevăr, Vasile şi Andrei Năstase, care în repetate rânduri au agresat jurnaliştii, dar şi directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

„Am fost profund dezamăgit să văd că pe panoul cu inamicii presei nu au fost plasaţi şi persoanele care de nenumărate ori au agresat reporterii portalului Today.md. Ne-am gândit să completăm panoul cu inamicii presei, am decis să-i prezentăm pe liderii platformei DA, Vasile şi Andrei Năstase, dar şi pe Petru Macovei, preşedintele Asociaţiei Presei Independente, care nu o singură dată s-a dovedit a fi un inamic al presei şi nu un apărător al reporterilor, care sunt supuşi agresiunilor”, a declarat jurnalistul Today.md, Vadim Ungureanu.

Prin acţiunile sale Macovei a favorizat unele instituţii de presă, chiar şi atunci când acestea au fost prinse cu minciuni, susțin jurnaliștii de la today.md. De exemplu, săptămâna trecută Jurnal Trust Media a distorsionat mesajul lui Macovei, însă acesta nu s-a arătat deranjat. Ba mai mult, în ziua respectivă a mers la o emisiune a postului Jurnal TV, în care nu a rostit niciun cuvânt despre gafa portalului web cu aceeaşi denumire, a precizat sursa citată.

Și pot afirma că cei care i-au inclus pe acest panou al rușinii au perfecta dreptate. Am fost martorii unei lipse totale a obiectivității organizațiilor de media de la Chișinău pe parcursul ultimulilor ani. Alăptați din plin cu banii de la BEM de către Filat, mai multe surse mass-media și ONG-uri s-au înverzit, importînd împreună cu banii și atacul unilateral la PDM (oponentul principal a lui Filat).

După căderea lui Filat, DA și gașca slujilor Țopilor le-a primit prin moștenire. Aceste ONG-uri strigau de fiecare data cînd la unele televiziuni un actor politic era promovat mai intens decît altul și închideau ochii sau reacționau alene cînd unii jurnaliști, incomozi celor de la DA, erau agresați sau nu erau deloc admiși la locul evenimentului.

În plus, am fost martorii cănd gașca slugilor Țopilor moderau propria conferință de presă, spunînd cine are dreptul să pună întrebări și cine nu are dreptul.

Sunt doar cîteva episoade din telenovela presei de la Chișinău. Și cei din ONG-urile de media, în mare parte, s-au discreditat, lucrînd nu pentru presă sau țară, cît pentru cei cu punga mai groasă.

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole